Доступність посилання

ТОП новини

Політики ЄС: нові санкції проти Росії ймовірні в майбутньому


Брюссель, вхід до будівлі Європейської ради, фото 29 серпня 2014 року
Брюссель, вхід до будівлі Європейської ради, фото 29 серпня 2014 року

Перед початком позачергового саміту Європейського союзу у Брюсселі низка його учасників заявила, що проти Росії можуть запровадити нові санкції, якщо вона і далі продовжуватиме своє воєнне вторгнення на материкову територію України.

Зокрема, прем’єр-міністр Фінляндії Александер Стубб заявив, що на нинішньому саміті нових санкцій, найімовірніше, не затверджуватимуть, а доручать Європейській комісії і Європейській службі зовнішніх дій підготувати пропозиції щодо таких санкцій на майбутнє. За його словами, запровадження нових санкцій стане необхідністю в разі, якщо Росії не піде на деескалацію становища, забезпечення контролю на кордоні з Україною й реалізацію українського мирного плану. Як сказав прем’єр, у першу чергу необхідний діалог із Росією, бо без неї нинішню кризу вирішити неможливо.

Прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон, зі свого боку, назвав присутність російських військових на території України абсолютно неприйнятною ситуацією і наголосив, що, якщо ця ситуація триватиме, «мають бути наслідки».

Майже так само висловився президент Франції Франсуа Олланд, який заявив, що керівники ЄС, найімовірніше, домовляться про можливість запровадити нові санкції проти Росії в майбутньому. «Те, що відбувається в Україні, настільки серйозне, що ми зобов’язані відреагувати й підвищити рівень санкцій, якщо це становище залишатиметься таким, як зараз», – сказав він.

А президент Литви Даля Ґрібаускайте звернула увагу, що дотеперішні санкції проти Росії в галузі озброєнь стосувалися тільки майбутніх контрактів, що вона назвала великою помилкою. За її словами, Росія, яка перебуває у стані війни з Україною, що хоче наблизитися до Європи, таким чином по суті перебуває й у стані війни з Європою.

У суботу ввечері у Брюсселі відбудеться позачергове засідання Європейської ради (саміт ЄС), на якому становище в Україні розглядатимуть як одне з головних питань. На саміті також буде присутній президент України Петро Порошенко, який перебуває цього дня у Брюсселі і бере участь іще в низці заходів і зустрічей.

XS
SM
MD
LG