Доступність посилання

ТОП новини

Повідомлення з-під Іловайська: оточені українські частини не випускають із оточення


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Із-під міста Іловайська, де після наступу російських військ спільно з сепаратистами опинилися в оточенні українські силовики, в суботу під вечір повідомляють, що оточені українські частини, всупереч домовленості, не мають змоги вийти з оточення.

Зокрема, у фейсбуці командира одного з оточених підрозділів, добровольчого батальйону «Донбас» Семена Семенченка, оприлюднене телефонне повідомлення від нього про те, що станом на 17-у годину до оточених у селищі Червоносельському Донецької області не прийшла жодна машина гуманітарного конвою, а інші машини не пропускають російські війська. Пояснень, чому конвою немає досі, хоча, за домовленістю, оточених мали вивести ще між 6-ю і 11-ю годинами, нема, заявляє Семенченко. А тим часом від 16-ї години оточених бійців почали обстрілювати з мінометів і снайперської зброї, змушуючи їх здаватися в полон. Щоправда, після цього представники Міністерства оборони заявили, що інцидент із російською стороною врегулювали, і гуманітарна колона таки дійде до оточених бійців.

Як повідомив Семенченко, з ранку з оточення вийшли тільки кілька невеликих груп, і тепер він у збірному пункті чекає на гуманітарну колону, яка має вивезти решту. За його словами, наразі немає зв’язку з командирами батальйонів, командувачем групи і більшістю бійців.

Також у Дніпропетровську член проводу «Правого сектора», координатор по Дніпропетровській та Запорізькій областях Андрій Денисенко теж заявив, що немає зв’язку з командиром батальйону спецпризначення МВС України «Дніпро-1» Юрієм Березою, який разом із добровольцями потрапив в оточення під Іловайськом на Донеччині, а також із командувачем секторів «Б» і «Д» генералом Русланом Хомчаком, сотником Володимиром Парасюком, сотнями інших бійців. За словами Денисенка, «путінський гуманітарний коридор» виявився такою ж самою брехнею, як і «гуманітарний конвой». Він також розкритикував керівництво штабу АТО.

Зі свого боку, сепаратисти повідомляють, що Олександр Захарченко, який називає себе «прем’єр-міністром» угруповання «ДНР», висунув під вечір суботи новий ультиматум: українські військові для того, щоб вийти з оточення, мають здати всю свою зброю і бронетехніку у справному стані, інакше вони будуть знищені.

Офіційних повідомлень про ситуацію з оточеними немає, за словами силовиків, із міркувань безпеки оточених.

Раніше сепаратисти й російські війська висунули оточеним ультиматум із вимогою здатися, і частина військових пішла на це, інша ж частина відмовилася. Термін ультиматуму мав збігти о 6-й ранку в суботу, але після переговорів був продовжений на кілька годин. Також унаслідок переговорів було домовлено, що оточеним нададуть змогу вийти з особистою зброєю за умови, що їхня військова техніка буде знищена. Але ця домовленість не була виконана. Вийти з оточення змогли лише кількадесят бійців.

XS
SM
MD
LG