Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ЄС обирає нових чільних посадовців: Дональд Туск, Федеріка Моґеріні


Перед будівлею Європейської ради у Брюсселі, фото 29 серпня
Перед будівлею Європейської ради у Брюсселі, фото 29 серпня

Європейська рада на своєму засіданні (саміті ЄС) у суботу остаточно схвалила майбутніх чільних посадовців Європейського союзу, повідомив у Брюсселі президент Європейської ради Герман Ван Ромпей. За його словами, його посаду обійме Дональд Туск, нині прем’єр-міністр Польщі.

А новим верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки, керівником Європейської служби зовнішніх дій (дипломатичної структури Євросоюзу) стане Федеріка Моґеріні, нині міністр закордонних справ Італії. Наразі цю посаду обіймає Катрін Аштон.

57-річний Дональд Туск, який очолює уряд Польщі два терміни поспіль, є прихильником ліберальних економічних підходів і вільної торгівлі. Серед його слабких місць називають не досить добре володіння англійською мовою і незнання французької. Призначення Туска на посаду, на якій він головуватиме на головних політичних засіданнях лідерів Євросоюзу, називають перемогою 10 колишніх «соціалістичних» країн Середньої і Східної Європи, які вступили до ЄС за останнє десятиліття. У ставленні до української кризи Польща також домагається суворіших санкцій проти Росії.

41-річна Федеріка Моґеріні, яка очолює МЗС Італії від лютого, раніше була депутатом парламенту. Вона вільно говорить англійською, французькою і трохи іспанською. Її кандидатуру сподівалися затвердити ще в липні, але тоді різко проти виступили Польща й Литва, заявляючи, що цей лівоцентристський політик надто м’яко ставилася до Росії у зв’язку з українською кризою. Це питання ще загострилося по тому, як вона, коли Італія в липні перебрала піврічне головування в ЄС, із першим візитом вирушила саме до Москви на зустріч із президентом Володимиром Путіним, щоправда, в перебігу того візиту відвідавши перед тим і Київ.

Катрін Аштон передає посаду Федеріці Моґеріні наприкінці жовтня. Термін Германа Ван Ромпея на посаді, де його замінить Дональд Туск, збігає наприкінці цього року.

XS
SM
MD
LG