Доступність посилання

ТОП новини

Замість квітів – допомога армії


Черкаси – У черкаських школах Перше вересня буде із патріотичним нововведенням. Цього року місцевим школярам запропонували змінити звичні букети на синьо-жовті прапорці. А зекономлені гроші віддати на потреби армії. Кожен охочий зможе взяти участь в акції «Замість квітів – допомога армії» під час урочистих лінійок.

Замість квітів учителям – допоможи армії. А за кожну пожертву ще й отримай національний прапорець. Таку акцію до Дня знань у Черкасах організувала активістка Алла Юрковська. Каже, що ідею із заміною квітів на пожертви підгледіла в Інтернеті. А от прапорець у подарунок вигадала сама. Так і з’явилася черкаська добровільна акція «Замість квітів – допомога армії».

Алла Юрковська
Алла Юрковська

У нас відбувається не продаж прапорців, а власне збір пожертв. Ми сподіваємося, що батьки або учні пожертвують мінімальну суму, яку вони зазвичай витрачають на квіти
Алла Юрковська

«У нас відбувається не продаж прапорців, а власне збір пожертв. Ми сподіваємося, що батьки або учні пожертвують мінімальну суму, яку вони зазвичай витрачають на квіти. Можливо, це п’ять чи десять гривень, можливо, не буде шкода п’ятдесят чи сто гривень. Усе залежить від того, наскільки людина хоче і може взяти у цьому участь. Можливо, хтось бере участь інакше, через інших волонтерів, можливо, комусь дуже хочеться принести квіти. Це вибір кожного», – розповідає вона.

У Черкасах патріотичну акцію реалізовують лише волонтери. Небайдужі черкащани за власний кошт розробили та надрукували двадцять тисяч національних прапорців із емблемою заходу. Саме їх школярі отримають в обмін на пожертви українській армії. Гроші у скриньки також збиратимуть волонтери, які протягом урочистих лінійок чергуватимуть на подвір’ях кожної школи.

Жодного примусу здати кошти не буде – міський департамент освіти

Як зауважують організатори, акцію відразу підтримали і в департаменті освіти Черкаської міської ради. У коментарі Радіо Свобода заступник директора Євген Степко наголосив: жодного учня у школах не будуть примушувати здавати кошти на армію.

Акція виключно добровільна. Не встановлено ніяких фінансових зобов’язань
Євген Степко

«Акція виключно добровільна. І це принцип не застосування адміністративного ресурсу. Головне, що не встановлено ніяких фінансових зобов’язань і взагалі зобов’язань щодо участі в цій акції», – пояснює він.

Школярики даруватимуть і квіти учителям, і допоможуть армії

Тим часом деякі батьки вважають, що не слід повністю відмовлятися від квітів учителям. Мама п’ятикласника Аміра Марина Романова розповідає, що у їхньому класі на батьківських зборах вирішили вітати педагогів одним букетом від класу.

Ми збираємося купити квіти, але декілька букетів на весь клас. А кожен із учнів буде підходити і буде класти гроші у скриньки саме для того, щоб допомогти нашій армії
Марина Романова

«Це – свято, так, це – Перше вересня. Ми збираємося купити квіти, але декілька букетів на весь клас. А кожен із учнів буде підходити і буде класти гроші у скриньки саме для того, щоб допомогти нашій армії. Тому що це є правильно в такі тяжкі часи для нашої країни», – каже мама п’ятикласника.

Патріотична акція «Замість квітів – допомога армії» відбудеться не лише у черкаських школах, а й у двох дитячих садочках, п’яти ВНЗ та в кількох школах у містах та селах Черкаської області. Ще до початку акції небайдужі пожертвували понад три тисячі гривень. Усі зібрані кошти волонтери спрямують на потреби українських військових в зоні АТО.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG