Доступність посилання

ТОП новини

Радість і сльози: перший дзвінок для переселенців із Донбасу


Людяність та щирість об'єднує – школяр-переселенець про перший день у харківській школі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Людяність та щирість об'єднує – школяр-переселенець про перший день у харківській школі

На Харківщині разом за парти сіли слобожанці і вимушені переселенці з Луганщини та Донеччини. У школах зареєстрували понад дві з половиною тисячі дітей, які виїхали з зони АТО. Освітяни запевняють, що намагалися враховувати побажання батьків і дітей, якщо дитина в Луганську вчилася в гімназії, то і в Харкові її влаштували до відповідного учбового закладу. Наприклад, у спеціалізованій школі-інтернаті «Обдарованість», де навчаються переможці районних, міських та обласних фізико-математичних олімпіад, прийняли п’ять учнів із Луганської та Донецької областей.

Перший дзвінок у Харківській обласній спеціальній школі-інтернаті «Обдарованість» був урочистий, але в той же час поміж привітань відчувався настрій війни.

Над нашою рідною землею нависає військова загроза. Щодня ми чекаємо з хвилюванням звісток із зони військових подій
Лариса Карпова

«Сьогодні свято незвичайне і хвилююче, над нашою рідною землею нависає військова загроза. Щодня ми чекаємо з хвилюванням звісток із зони військових подій. І всією душею прагнемо миру та перемоги», – так почала свою вітальну промову директор спеціальної школи-інтернату «Обдарованість» Лариса Карпова.

Цьогоріч із особливим трепетом для свята добиралися вірші про Україну, каже директор вона. «Якщо у попередні роки це комусь могло здатися якоюсь формальністю, то тепер, через поезію школярі висловлюють підтримкуз емлякам, що опинилися в центрі бойових дій», – зазначила Лариса Карпова.

Цього навчального року разом із харківськими дітьми в спеціальній школі «Обдарованість» опановуватимуть фізико-математичні та хімічно-біологічні науки п’ятеро дітей вимушених переселенців. Також тут викладатимуть троє вчителів, що залишили домівки, через обстріли.

«У нас працюватиме три вчителя, які переїхали з небезпечних областей до Харкова. Ми взяли математика, як ми вважаємо дуже доброго. Ми знаємо, що Донеччина завжди славилася математиками. Ще ми взяли на роботу педагога організатора з Луганська. Вже з’ясували, що вона захоплюється шкільним самоврядуванням і обіцяла нам розповісти про свій досвід з цього, ну і сподіваємося, що вона привнесе щось нове у нашу школу. Що ж до дітей, то у нас навчатиметься п’ять дітей тимчасових переселенців, двоє з Луганщини і троє з Донецької області», – розповіла Радіо Свобода директор Лариса Карпова.

«Люди тут дуже щирі та добрі»

Спеціальна школа-інтернат «Обдарованість сьогодні святкує перший ювілей – п’ять років. Сюди приїхали здобувати знання учні з сільських шкіл, гімназій маленьких містечок і з районних центрів. Тепер разом з ними за партами і гімназисти з зони АТО.

Сергій Бічхіджи навчатиметься в одинадцятому класі фізико-математичного профілю. Хлопець до Харкова приїхав півтори місяці тому з Алчевська.

«Нас об’єднує те, що мене тепло зустріли однокласники. Люди тут дуже щирі та добрі», – каже Сергій.

Однокласники Сергія певні, що порозуміються, бо захоплення в українських школярів схожі.

«Ми ж не з різних країн. Любимо футбол, комп’ютерні ігри. Я думаю, у нас буде гарна компанія», – кажуть Ілля та Андрій однокласники Сергія.

До того ж Ілля, Андрій та Сергій житимуть в одній кімнаті.

У вчителів, що приїхали до Харкова, теж перше знайомство з дітьми школи «Обдарованість». Вони радіють за тишу на харківській землі і плачуть за рідними, що залишилися на малій батьківщині.

«Тут дуже файно, бо тихо, не чути пострілів і люди дуже чуйні. Добрі, гарні діти», – не може втриматися сліз вихователь Наталя Миколаївна, яка полишила Алчевськ.

Жінка зворушена патріотизмом дітей. Цьогоріч у них стилізована шкільна форма з вишиванками.

«Це дуже важливо, тому що відчуваєш себе частинною єдиної України», – ці слова Наталя Миколаївна, що знає не за телевізійною картинкою, що це таке життя з бойовиками, промовила крізь плач.

Війна постукалася в хати не тільки дітей і вчителів-вимушених переселенців, а й звичайних харківських школярів. Дарина Малахова перед святом першого дзвоника дізналася про тяжке поранення її дядька під Іловайськом.

Мій дядько тяжкопоранений. Його везуть до шпиталю в Павлоград. Він сам зголосився рятувати нашу країну
. Дарина Малахова

«Зранку мені зателефонувала мама і сказала, що мій дядько тяжкопоранений, із серйозними опіками. Його везуть до шпиталю в Павлоград. Він сам зголосився рятувати нашу країну. Йому нічого не дали, Ми з мамою збирали по всьому світу на бронежилет, каску, бінокль та форму, та й не тільки для нього. Він у нас розвідник», – плаче учениця 9 Б класу спецшколи «Обдарованість» Дарина Малахова.

А тим часом в обласній державній адміністрації Радіо Свобода повідомили, що на Харківщині навчатиметься майже дві з половиною тисячі школярів – вимушених переселенців. Левова доля учнів припадає на школи міста Харкова. Додаткового фінансування для шкіл, де навчатимуться тимчасові переселенці, ні з обласного, ні з міського бюджетів не виділялося.

За словами директора міського департаменту освіти Ольги Деменко, незважаючи на те, що школи та гімназії взяли до себе додаткових учнів, а вартість навчання одного на рік складає майже сім з половиною тисяч гривень, жоден тимчасовий переселенець не буде обділений сніданком, підручниками, а тим паче увагою вчителів. Що ж до вчителів із зони АТО, то у школах міста працевлаштували 10 вчителів із Луганської та Донецької областей. «Аби і на них вистачило грошей для зарплати, доведеться заощадити на надбавках (за складність і напруженість роботи вчителя)», – розповіла Радіо Свобода Ольга Дименко.

Дітей-переселенців можуть прийняти до шкіл й у вересні – мерія Харкова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

«Миру, злагоди, добрих сусідів і мужності військовим»

Освітяни передбачають, що в перші тижні навчального року не всім учням вистачатиме підручників, але цю проблему чиновники сподіваються швидко вирішити завдяки перерозподілу книжок між школами. До того ж вчителі пам’ятають традиційний спосіб подачі інформації, коли одним посібником користується по два однокласники.

Ольга Дименко зазначила, що вимушених переселенців розподілили по харківських школах таким чином, щоб класи не були перевантаженими.

«Максимум 30 учнів. Тобто в одному класі може додатково навчатися від двох до п’яти школярів із Луганської та Донецької областей», – зауважила директор міського департаменту освіти Ольга Деменко. За її словами, головне навантаження з переселенцями припало на російськомовні школи, бо цю мову для навчання обирали діти у себе в містах.

Після того, як пролунав перший дзвінок дев’ятикласниця школи «Обдарованість» Дарина Малахова зізнається, твір на тему «Як я провела літо», видасться сумним. Втім, доволі невеселим склався і перший урок присвячений «Єдиній Україні» – учні говорили про те, що об’єднує багатонаціональну країну і про мову, яку деякі політики використовують як зброю задля протистояння між українцями. Учні одинадцятих класів «Обдарованості» на завершення першого уроку побажали українцям: «миру, злагоди, добрих сусідів, взаємоповаги, здоров’я і мужності військовим».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG