Доступність посилання

ТОП новини

Газопровід Вояни – Ужгород є результатом співпраці України з ЄС – прем’єр Словаччини


Україна розпочала реверс газу зі Словаччини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та його словацький колега Роберт Фіцо у словацькому місті Вельке-Капушани, що на кордоні з Україною, урочисто ввели в дію газопровід Вояни – Ужгород.

Як наголосив словацький прем’єр, цей газопровід сприятиме вирішенню енергетичної безпеки України. За його словами, це «найкраще з можливих технічних і правових рішень, яке допоможе поставляти газ в Україну вже цього року».

На думку Роберта Фіца, яку наводить прес-служба уряду Словаччини, газопровід Вояни – Ужгород свідчить про успішну співпрацю між Словаччиною, Україною та Європейським союзом.

Український прем’єр Ярсеній Яценюк зазначив, що газопровід Вояни – Ужгород не є остаточним вирішенням енергетичної проблеми і що буде потрібно й далі працювати над розширенням газових резервів для потреб України.

Присутній на урочистості заступник голови Європейської комісії Клаус-Дітер Борхардт наголосив, що для України це «великий день» і що Україна «стала менш залежною від постачання російського газу». «Від сьогодні європейське газове шосе запрацювало у двох напрямках», – додав європейський політик.

Відкриттям цього газогону Україна сьогодні почала реверс газу зі Словаччини.

Газопровід Вояни – Ужгород поставлятиме 10 мільярдів кубів газу щорічно, що передбачене договором між компаніями «Укртрансгаз» і Eustream, який був підписаний 28 квітня цього року.

XS
SM
MD
LG