Доступність посилання

ТОП новини

Деза дня: Лавров закликає США приборкати «партію війни» в Україні


Володимир Путін та Сергій Лавров
Володимир Путін та Сергій Лавров

«Рішення України відмовитися від позаблокового статусу з’явилося відразу після домовленостей у Мінську – за цим стоїть «партія війни» у Києві. Результати зустрічі тристоронньої контактної групи за участю бойовиків у білоруській столиці у вівторок є надзвичайно важливими, але це все може звестися нанівець, якщо США не приборкають «партію війни» в Україні» – про це публічно заявляв у вівторок міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Але ця інформація не відповідає дійсності.

Ініціатива Кабінету міністрів України щодо внесення пропозиції до Верховної Ради про відмову від позаблокового статусу та взяття курсу на вступ до НАТО з’явилася відразу після мінських домовленостей щодо мирного врегулювання «нинішньої внутрішньоукраїнської кризи». Таку заяву зробив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції після зустрічі з керівником МЗС Тунісу Монджи Хамді.

«Під час зустрічі у Мінську намітилися домовленості про те, щоб у рамках процесу контактної групи спробувати знайти загальноприйнятне рішення нинішньої внутрішньоукраїнської кризи. Тобто, «партія миру» намагалася просунути переговорне, політичне рішення, а у тому ж Києві «партія війни» робить кроки, які націлені однозначно на підрив всіх цих зусиль», – сказав Лавров.


Консультації у Мінську у форматі «Україна – ЄС – «Євразійська трійка» відбувалися 26 серпня. Після двосторонньої зустрічі президентів України і Росії, Петро Порошенко поїхав на зустріч із верховним представником ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, а Володимир Путін зустрівся з лідерами Митного союзу. Спочатку до журналістів вийшов лише президент Білорусі Олександр Лукашенко, який сказав, що, «на жаль, ситуація в Україні зайшла настільки далеко, що ніякі домовленості на політичному рівні не приведуть до її вирішення».

Потім формальні заяви про зустріч зробили й український і російський президенти. Петро Порошенко повідомив, що сторони домовилися, що через тристоронню контактну групу проведуть консультації, щоб якнайшвидше перейти на режим двостороннього припинення вогню, контроль за яким буде здійснюватися представниками моніторингової місії ОБСЄ.

Президент Росії Володимир Путін назвав переговори «позитивними» і заявив, що Росія робитиме все, щоб сприяти мирному процесу.

Спочатку був Новоазовськ

Проте уже наступного дня, 27 серпня, був захоплений Новоазовськ Донецької області. Західні політики того ж вечора зробили низку заяв.

«Запам’ятайте сьогоднішній день, 27 серпня. Сьогодні почалася відкрита російська агресія на українську територію. Це правда, що ця агресія відбувалася тривалий час, починаючи з Криму, але тепер стало очевидно, кримський сценарій відбувається і на материковій Україні», – заявив того вечора речник Європейської комісії у Києві, чеський дипломат Давід Стулік.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявив 27 серпня, що зараз на Донбасі воюють регулярні війська України та Росії. А речниця Державного департаменту США Джен Псакі прокоментувала, що повідомлення з Донбасу свідчать, що Росія веде прямий контрнаступ у Донецькій і Луганській областях України.

Це все було 27 серпня, наступного дня після зустрічей у столиці Білорусі. І лише 29 серпня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту про скасування позаблокового статусу України.

Лавров боїться зриву домовленостей, яких не було

Між тим головний московський дипломат Лавров продовжує свою риторику. Зустріч тристоронньої контактної групи за участю лідерів бойовиків, яка проходила у понеділок у Мінську, Сергій Лавров називає надзвичайно важливою.

«Це була перша зустріч, на якій за участю представників і Києва, і ополченців «ЛНР», і «ДНР» обговорювалися питання політичного врегулювання. До вчорашнього дня подібних дискусій у такому форматі не було. На вчорашній зустрічі сторони обмінялися позиційними документами з конкретними пропозиціями про те, як врегулювати цю ситуацію і домовилися продовжити роботу у такому ж форматі», – сказав Сергій Лавров.

Чому пан Лавров назвав цю зустріч першою і про яке саме обговорення політичних питань він говорив – незрозуміло.

Зустріч тристоронньої контактної групи, до якої входять екс-президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов і офіційний представник голови ОБСЄ з питань врегулювання ситуації в Україні Гайді Тальявіні, а також представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» відбувається не вперше. А по-друге, щодо позитивних результатів від цієї зустрічі – бойовики спростовують інформацію, яку зокрема повідомили і деякі російські ЗМІ, що на консультаціях у Мінську вони закликали Київ визнати їхній особливий статус, і в обмін на виконання їхніх вимог пообіцяли докласти зусиль для збереження єдиного простору України.

«Ні про яку федерацію у складі України не йдеться. Це базова річ, на яку ми всі опираємося. Друга базова річ – ми маємо припинити війну. Спираючись на ці базові речі, про інше ми можемо говорити. Ми можемо говорити про терміновий обмін всіма заручниками і військовополоненими. Ми можемо говорити про незастосування важкого озброєння. Ми можемо говорити про те, що ми не претендуємо на територію України. Ми можемо говорити, що ми збережемо соціокультурний простір українців, але, безумовно, ми частина «русского мира», – заявив так званий «віце-прем’єр» угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, Андрій Пургін.


Тобто, ніяких домовленостей на цій зустрічі контактної групи, як і на попередній не було.

Між тим Сергій Лавров продовжує, що «підсумки досягнутих домовленостей (яких, до речі немає – ред.) можуть звестися нанівець, якщо США не приборкають «партію війни» в Україні.

«Зараз головне завдання – необхідно урезонити «партію війни» у Києві. І зробити це можуть тільки США. Вашингтон має прямий вплив на українських силовиків, і фактів того немало», – наголошує Лавров.

Ця заява Сергія Лаврова лунає на тлі спроб заходу «урезонити» Росію. На саміті ЄС у суботу було домовлено розробити нові санкції проти Росії через її дії в Україні. А на зустрічі НАТО, яка має відбутися в Уельсі цього тижня, члени альянсу обіцяють «чітку підтримку Україні, яка зіштовхнулася із російською агресією».

Щодо «впливу США на українських силовиків», про який говорив Лавров, то також незрозуміло, про який саме вплив йдеться. Україна неодноразово вже просила США про військово-технічну підтримку, але доcі США та ЄС відмовляються надати Києву зброю летальної дії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG