Доступність посилання

ТОП новини

У Києві стартував Тиждень кіно на підтримку Олега Сенцова


Олег Сенцов
Олег Сенцов

Київ – З 3 по 9 вересня у столичному кінотеатрі «Кінопанорама» проходить Тиждень українського кіно на підтримку українського кінорежисера Олега Сенцова, незаконно затриманого російською ФСБ у Криму. За цей час продемонструють дев’ять фільмів, включно з фільмом затриманого режисера – «Гамер». Всі кошти від продажу квитків організатори передадуть родині режисера.

«Моя страна меня не бросит», – ці слова Олега Сенцова, сказані у залі суду, дуже добре запам’ятали його друзі та знайомі, а заодно і організатори Тижня українського кіно. Вони організували показ дев’яти українських стрічок, кошти від показу яких віддадуть родичам режисера.

Цими фільмами ми піднімаємо дуже багато тем, які резонують у нашому суспільстві. Це і тема трагедії кримських татар, і тема затримання Сергія Параджанова, яке дуже перегукується з затриманням Олега
Анна Паленчук

«Цими фільмами ми піднімаємо дуже багато тем, які резонують у нашому суспільстві. Це і тема трагедії кримських татар, і тема затримання Сергія Параджанова, яке дуже перегукується з затриманням Олега. Всі гроші будуть передані його сімї, на оплату адвокатів і експертиз», – каже подруга, продюсер, організатор Тижня Анна Паленчук.

Покази Тижня українського кіно відбуватимуться щодня о 20 годині за участі знімальних груп фільмів. Фільмом-відкриттям Тижня буде стрічка самого Олега Сенцова – «Гамер» про хлопця-геймера.

Серед інших стрічок: «Молитва за гетьмана мазепу» (реж. Юрій Іллєнко, 2002), «Поводир» (реж. Олесь Санін, 2014), «Істальгія» (реж. Дар’я Онищенко, 2012), «Іван Сила» (реж. Віктор Андрієнко, Ігор Письменний, 2013), «Трубач» (реж. Анатолій Матешко, 2014), «Параджанов» (реж. Олена Фетисова, Серж Аведікян, 2013), «Хайтарма» (реж. Ахтем Сейтаблаєв, 2012), альманах короткометражної документалістики «Вавілон 13».

10 травня після участі в акції протесту Олега Сенцова затримала окупаційна влада Криму. Невдовзі його етапували до Москви й інкримінували підготовку терористичних актів. До нього застосовувались тортури, побиття, одягали на голову поліетиленовий пакет аж до втрати свідомості. Зараз режисер знаходиться в одиночній камері СІЗО Лєфортовської тюрми в Москві й спілкується хіба що з адвокатом, а через нього і з сестрою.

Сам суд ми очікуємо не раніше кінця січня. Будемо сподіватись, що якось політична ситуація зміниться і тоді буде легшее його витягнути на свободу
Наталя Калан

«Олег закінчив сценарій не так давно. Про що він я поки що не знаю. Сам суд ми очікуємо не раніше кінця січня. Поки триває слідство. Будемо сподіватись, що якось політична ситуація зміниться і тоді буде легшее його витягнути на свободу», – розповіла сестра Наталя Калан, яка теж перебуває в Москві.

Сестра Сенцова додає, що до довготривалого увязнення брат морально готовий, але просить не забувати, щиро вірячи, що «його країна його не залишить».

(Фото з Facebook Соломії Вітвіцької)
(Фото з Facebook Соломії Вітвіцької)

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG