Доступність посилання

ТОП новини

Обама: Україна повинна відчувати: ми з нею не тільки на словах, а й на ділі


Президент США Барак Обама під час прес-конференції у Таллінні, Естонія, 3 вересня 2014 року
Президент США Барак Обама під час прес-конференції у Таллінні, Естонія, 3 вересня 2014 року

Таллінн – Третього вересня відбувся одноденний візит президента США Барака Обами в Естонію. Експерти вважають, що візит американського президента до Таллінна має продемонструвати Москві готовність НАТО захищати країни Балтії у випадку можливої агресії. Барак Обама повідомив, що в Балтійських країнах і Польщі буде посилена присутність повітряних сил США.

Візит президента США Барака Обами до Таллінна відбувся напередодні саміту НАТО у Вельсі, у центрі уваги якого буде питання про нові виклики альянсу в контексті російсько-українського конфлікту.

За словами директора Міжнародного центру оборонних досліджень Метью Бриза, Естонія, Латвія та Литва мають усі підстави побоюватися агресії з боку Росії після подій в України. Тому головна увага у перебігу візиту Барака Обами до Таллінна приділялася обговоренню питання безпеки країн Балтії та ролі НАТО в цьому регіоні.

Посилять присутність військово-повітряних сил США в регіоні

Президент США визнав, що Естонія може бути прикладом того, як має діяти держава-член альянсу і розповів про розташування частин військово-повітряних сил США в цій країні. Експерти зазначають, що американські ВПС можуть бути розміщені на військово-морській базі Amari Air Base.

«Естонія ніколи не буде одна. Я тут, щоб засвідчити, що США виконуватиме цю обіцянку», – наголосив Барак Обама.

Президент США також нагадав, що вже розроблені конкретні плани оборони для балтійського регіону, які є чітким сигналом для Росії. Обама відзначив, що події в Україні трагічні, але це дає можливість свіжим поглядом подивитися на зобов’язання країн-членів перед НАТО.

Чи буде військова допомога Україні?

Тоомас Ільвес
Тоомас Ільвес

У контексті питання про можливість надання з боку НАТО військової допомоги Україні, зокрема зброї, президент Естонії Тоомас Ільвес наголосив, що найперше Україні необхідна політична підтримка, гуманітарна та інша допомога. За його словами, подальші дії в цьому напрямку обговорюватимуть у перебігу Вельського саміту НАТО.

За його словами, Україну очікує важкий місяць з огляду на наближення парламентських виборів. Тоомас Ільвес передбачає, що Росія намагатиметься чинити різні перепони, як це було під час попередніх президентських виборів.

«Наше спільне з ОБСЄ завдання полягає у тому, щоб парламентські вибори в Україні були вільними», – наголосив Тоомас Ільвес.

Барак Обама наразі зазначив, що міжнародному співтовариству слід продовжувати тиск на Росію доти, доки вона порушуватиме міжнародне право.

Економіка Росії вже зараз сильно постраждала
Барак Обама

За його словами, з «огляду на домовленість держав, економіка Росії вже зараз сильно постраждала». Такої ж самої єдності країн світу Барак Обама очікує і в питанні економічної допомоги Україні, щоб у неї були ресурси для здійснення необхідних реформ та відновлення порядку.

«Україна повинна відчувати, що ми з нею не тільки на словах, але й на ділі», – наголосив президент США.

Коментуючи повідомлення про досягнуту домовленість між президентами України та Росії про припинення вогню, Обама зазначив, що ці коментарі поспішні, оскільки Росія до цього не виконувала своїх обіцянок, роблячи вигляд, що вона не може контролювати сепаратистів, або що сепаратисти самостійно порушують домовленості. Водночас він додав: якщо Росія готова припинити фінансування сепаратистів, їхнє навчання, а також використання в багатьох випадках армії, то це те, чого від неї очікують.

Президент США заявив, що НАТО повинне надати допомогу у зміцнення української армії. За його словами, альянс має «залишити двері відкритими» для нових членів, щоб допомогти їм у протистоянні російській агресії.

Експерти звертають увагу на те, що президент США цього року вже тричі побував у Європі, з них два рази в Східній Європі – Польщі та Естонії, які мають спільний кордон із Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG