Доступність посилання

ТОП новини

Кремль застерігає Київ від вступу до НАТО (світова преса)


Кремль застерігає Київ від вступу до НАТО, зазначаючи, що це може зруйнувати спроби щодо завершення конфлікту на Донбасі. Про це йдеться у публікаціях світової преси. Західні журналісти звертають увагу, що це, як і замороження Францією продажу Росії військових кораблів «Містраль», відбувається на тлі саміту НАТО, головною темою якого є агресія Росії проти України.

The Washington Post пише, що у четвер Кремль висловив заперечення щодо вступу України до НАТО, зазначивши, що такий крок може зруйнувати спроби щодо завершення конфлікту на сході України. І це відбувається у час, коли лідери Альянсу зібралися на ключовий саміт в Уельсі.

Тим часом міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров застеріг США, щоб вони не намагалися нав’язати свою волю Києву, пише The Washington Post. Заява Лаврова з’явилася наступного дня після того, як російський президент Володимир Путін анонсував план щодо завершення бойових дій, який закріплює перемоги сепаратистів і поразку українських лідерів, які виступали за відновлення повного контролю над територією України.

Лавров, цитуючи пропозиції Путіна, заявляє, що Росія зробила «практичні кроки» щодо деескалації ситуації. «Ми сподіваємося, що заклики (Путіна) будуть почуті, особливо Києвом, а також лідерами (сепаратистів) Донецька та Луганська», – цитує видання російського міністра закордонних справ.

The Washington Post наголошує, що у цей час президент України Петро Порошенко бере участь у саміті НАТО в Уельсі, де він зустрічається з президентом США Бараком Обамою та лідерами Британії, Франції, Німеччини та Італії. Також у Порошенка запланована двостороння зустріч із державним секретарем США Джоном Керрі.

Петро Порошенко не заявляв про схвалення «плану Путіна», як це повідомив Кремль, пише The Washington Post, він лише сказав, що настав час для завершення конфлікту. Путін і Порошенко висловили сподівання, що мирні переговори мають розпочатися у п’ятницю.

Але удаваними поступками Росія завдала ще одного удару українським прагненням втекти з орбіти нації, у якій вона була у складі Радянського Союзу, зазначає The Washington Post.

Видання EU Observer звертає увагу на те, що Франція заморозила поставки військових кораблів «Містраль» Росії у час, коли лідери НАТО зібралися для обговорення російсько-української війни. Адміністрація французького президента Франсуа Олланда заявила 3 серпня, що «умови, за яких Франція могла схвалити доставку першого вертольотоносця, стали іншими». «Останні дії Росії спрямовані проти безпеки у Європі», – цитує адміністрацію Олланда EU Observer.

Корабель «Містраль» може перевозити 16 десантних гвинтокрилів, пише видання. Але, як показали дослідження, Росія хоче їх використати для того, щоб отримати контроль над високими технологіями.

Журналісти EU Observer наголошують, що таке рішення Франсуа Олланд ухвалив після того, як минулого тижня НАТО опублікувало знімки, як російські війська вторглися в Україну. Разом з тим, Олланд не виключає доставку корабля пізніше. Видання також наголошує, що новина про замороження поставок «Містралей» з’явилася у час, коли лідери 28 країн НАТО та 33 країн-партнерів почали прибувати у Кардіфф (в Уельсі) на саміт альянсу.

Наступного тижня Нідерланди, які очолюють міжнародне розслідування авіакатастрофи «Боїнга-777» на Донеччині, мають опублікувати попередній звіт, пише британська газета The Guardian.

За інформацією Ради безпеки Нідерландів, звіт міститиме лише фактологічну інформацію, базуючись на доступних джерелах. Речник Радбезу Уін ван дер Уіген зазначив, що ці джерела включають супутникові знімки, записи радарів та дані записів «чорних скриньок», зазначає видання. Ван дер Уіген також повідомив, що фахівці, які проводять розслідування, не були на місці катастрофи літака, який був збитий 17 липня і у результаті цього загинуло 298 людей.

Журналісти The Guardian наголошують, що звіт міститиме припущення фахівців, але не міститиме звинувачень. «Що це розслідування дає – це порівняння всіх джерел і визначення тих, з якими вони погоджуються. Це розслідування досі у процесі, і остаточний звіт буде оприлюднено упродовж цього року», – цитує представника Радбезу Нідерландів The Guardian.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG