Доступність посилання

ТОП новини

Росія здійснила саме вторгнення до України – керівник МЗС Естонії


Урмас Пает
Урмас Пает

Ньюпорт – Міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает заявив, що конфлікт в Україні є нічим іншим як вторгненням Росії в Україну, а також що Україна, виконавши «домашнє завдання», зможе одного дня стати членом Альянсу. В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода глава естонської дипломатії також наголосив на небезпеці прагнень Кремля захищати етнічних росіян або російськомовне населення в сусідніх країнах, включно з Україною та балтійськими державами.

– Як би Ви охаректеризували нинішні дії Росії в Україні?

Це вторгнення. Росія використовує військовий персонал, військову техніку

– Очевидно, що це вторгнення Росії в Україну. Росія, як ви всі знаєте, використовує військовий персонал, військову техніку, так що, очевидно, що те, що ми бачимо, на жаль, відбувається в Україні є справою участі Росії в цьому конфлікті. Також не слід забувати, що вже відбулося в Криму. Спочатку Росія відмовилася сказати, що вона безпосередньо бере участь в конфлікті, але пізніше вони, звичайно, також визнали, що вони були там. Все це повторюється в даний момент у Східній Україні. Вони досі відмовляються визнати, що вони є учасниками конфлікту, але всі докази, всі факти дають ясно це зрозуміти..

– Україна б хотіла отримати допомогу від НАТО. Що НАТО може і повинно зробити для цього?

– Під час цього саміту НАТО виникла пропозиція щодо створення українського трастового фонду. Різні держави-члени НАТО можуть робити фінансові внески. І цей ресурс також повинен використовуватись як механізм для надання технічної допомоги Україні.

– Але все ж таки великої військової допомоги важкими озброєннями, наприклад, від НАТО очікувати не варто, чи не так?

Якщо НАТО запровадить український трастовий фонд, від цього Україна зможе отримати допомогу

– Це не буде вирішено в перебігу нинішнього саміту НАТО. Проте ми досягли спільної точки консенсусу в цьому питанні всіма державами-членами, і, я думаю, що це вже важливий крок вперед. Якщо НАТО запровадить український трастовий фонд, від цього Україна зможе отримати допомогу з боку НАТО.

– В Україні зараз активно триває дискусія щодо потреби вступу в НАТО на тлі недавнього звернення уряду до парламенту щодо перегляду позаблокового статусу. Як Вам бачиться тема членства України в НАТО?

– Всі європейські країни повинні створити всі необхідні умови, аби мати можливість вступити в НАТО. Це означає, що багато знаходиться в руках самої країни та її керівництва. В цьому випадку Україна, звичайно, сама Україна має вирішити, що збирається зробити для свого майбутнього. Так що в цьому сенсі це політичне рішення, яке має бути зроблено тільки українцями, і, по-друге, я б назвав його домашнім завданням. В українському випадку важливо для руху вперед провести низку реформ різного роду, привести у відповідність правову систему, зробити реформи сектора безпеки і т.д. Плюс питання боротьби з корупцією. Ще на саміті НАТО в 2008 році говорилося про те, щомайбутнє України може бути в НАТО, але все в руках самих українців.

– Чому на тлі конфлікту в Україні країни Балтії і зокрема Естонія почуваються загроженими з боку Росії – наскільки це для Естонії серйозна загроза?

– Думаю, що більшість країн Європи стурбовані діями Росії в Україні. Тому що це дійсно тривожно, а також сильно змінює умови безпеки. Якщо одна країна вторгається до сусіда, якщо розбиває міжнародні зобов’язання, це викликає тривогу за кордони, для всіх. Це означає, НАТО, як і раніше, як військово-політичний союз має бути впевненим, що рівень безпеки всіх держав-членів НАТО залишився на рівні. Держави-члени НАТО мають бути впевненими у своєму рівні безпеки. Ми вирішуємо ці питання не лише власними силами, а й із допомогою асоційованих членів організації. Я радий, що кілька місяців тому один військовий аеродром в Естонії почав працювати. Тепер у нас є 150 американських військових в Естонії і, сподіваюся, деякі великі фірми в Естонії ще попереду. Це Дуже чіткий посил – якщо щось трапляється в країні, вона не лишається на самоті зі своєю проблемою.

– Один з мотивів агресивних дій Росії в Україні – так звана потреба захисту російськомовних або етнічних росіян. В Естонії живе багато російськомовних, так само, як і в Латвії. Наскільки виправдана ця карта в зовнішній політиці?

– Щодо Криму це було використано. Ви знаєте, росіяни в Естонії є, але вони не потребують захисту Російської Федерації. Це ясно показує, наскільки небезпечна етнічна частина ідеології з Росії, що вони за допомогою інших російських мешканців в інших країнах знаходять привід, щоб зробити щось погане, як це мало місце у випадку Криму і деяких частинах Східної України. Це дуже небезпечний інструмент у 21-му столітті. Це не може використовуватись як привід робити дійсно погані речі в наших країнах.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG