Доступність посилання

ТОП новини

Луганців виганяють на суботник, щоб показати, що в «ЛНР» спокійно?


Бойовики угруповання «ЛНР» біля Луганська, липень 2014 року
Бойовики угруповання «ЛНР» біля Луганська, липень 2014 року

Луганська міськрада повідомляє про суботник, який має невдовзі відбутися в місті. Водночас, як повідомили Радіо Свобода джерела, на цей захід людей зганяють силоміць. Так само, як бойовики змушують власників відкривати свої магазини. Метою таких дій є показати, що життя в «ЛНР» налагоджується, вважають волонтери. У Донецьку ж, як повідомляє РНБО, з пологового відділення лікарні вагітних перевели до підвалів. Натомість у палатах – бойовики «ДНР».

У Луганську триває стрілянина, 32-й день немає централізованої подачі води, світла, відсутній мобільний зв’язок. Про це повідомляє сайт Луганської міськради.

«У продажу є найбільш необхідні продукти харчування, за якими вишиковуються довгі черги. Також люди повідомляють про те, що в Луганську видають пакети з гуманітарною допомогою», – зазначає прес-служба міськради.

Інформацію мерії треба перевіряти, наголосив Радіо Свобода прес-секретар виконувача обов’язки голови Луганської облдержадміністрації Ірини Веригіної Володимир Шайда. Адже міська влада не перешкоджала референдуму, мер надавав для нього приміщення, каже Шайда. Натомість поновити намагаються сайт ОДА, щоб надавати адекватнішу інформацію.

«Сайт намагаємося поновити, адже сервери залишилися в Луганську. Медикаменти. Є нестача у Лисичанську, Щасті. Намагаємося поновлювати запаси, але це дуже складно», – каже він.

На сайті Луганської міськради також сказано: «Проводяться роботи з відбудови інфраструктури й наведення ладу в місті. Так, у найближчі вихідні заплановано провести загальноміський суботник».

Людей на суботник виганяють, каже волонтер зі Сватового Наталія, яка збирає інформацію з усієї Луганської області. Мета бойовиків – показати, що життя в «ЛНР» налагоджується.

Бойовики змушують відкривати магазини

Приходять до власників магазинів, наприклад, «Побутова хімія», і кажуть: «Якщо не відкриєтеся, ми тут вам усе… будуть проблеми

«У самому Луганську, наскільки мені відомо, вже заїхали представники російської сторони, які будуть налагоджувати комунікації. Ремонтується асфальт, починають відновлювати світло. Якісь підстанції завезли, почали трошки центр освітлювати. Приходять до власників магазинів, наприклад, «Побутова хімія», і кажуть: «Якщо не відкриєтеся, ми тут вам усе… будуть проблеми», – зазначає волонтер.

Це ще ті продукти з розграбованих продуктових складів. Пограбували наших підприємців і все це роздали. Але люди розуміють, звідки ця допомога

Щодо ж до гуманітарної допомоги, Наталія каже: «Якщо це правда, то це ще ті продукти з розграбованих продуктових складів. Пограбували наших підприємців і все це роздали. Але люди розуміють, звідки ця допомога».

Водночас, за словами Наталії, у багатьох місцевих мешканців складається враження повної здачі Сходу України. «Люди спостерігають відхід наших військових. Люди на територіях, які не зайняті російськими військовими, приходять від цього в жах», – каже вона.

Зараз іде перегрупування української армії, її частин, каже виконувач обов’язків голови Луганської облдержадміністрації Ірина Веригіна.

Це передислокація. Батальйон «Айдар», як завжди, на передовій
Ірина Веригіна

«Це передислокація. Батальйон «Айдар», як завжди, на передовій», – зазначила вона.

Потяг для переселенців не зупинили

Крім того, чиновниця спростувала чутки, які почали ширитися областю – про скасування безкоштовного потяга «Сватово – Харків – Київ» для переселенців.

«Потяг, який курсує упродовж двох місяців, ходить. Ми на залізничній станції. Бачимо, що потяг іде. Буде ще причепний вагон до міста Одеси», – зазначила Веригіна.

У ніч на четвер останній український батальйон залишив позиції в Луганську. Системами «Смерч» бойовики обстріляли селище Дмитрівка, де дислокувалися бійці «Київ-12. Про це сьогодні сказав заступник командира 12-го батальйону територіальної оборони Києва, підполковник Антон Шаповал.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

А як заявив речник Ради нацбезпеки й оборони Андрій Лисенко, бойовики готують обстріл у напрямку житлових кварталів Макіївки та Донецька.

«За оперативною інформацією, бойовики планують обстріляти Донецьк, видаючи це за обстріли українськими військовими. У Донецьку з приміщень пологового відділення 17-ї міської лікарні всіх вагітних перевели до підвальних приміщень. Натомість у палатах бойовики ДНР», – сказав Лисенко.

Водопостачання в Донецьку відсутнє. Міськрада повідомила, що в усі райони організоване підвезення технічної води, а також для зручності жителів по місту встановлені ємності з питною водою.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG