Доступність посилання

ТОП новини

Расмуссен: Україні може допомогти не НАТО, а країни-члени


(архівне фото)
(архівне фото)

Північноатлантичний союз не надасть Україні військової допомоги, бо не має для цього можливості, заявив сьогодні генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

«НАТО як союз не бере участі в постачанні озброєнь, бо ми не маємо власних військових можливостей. Їх мають окремі країни-члени, тож рішення про це є рішеннями національними, і ми не маємо наміру втручатися в них», – заявив він на прес-конференції на саміті НАТО, що відбувається в місті Ньюпорті у Вельсі у Великій Британії.

В інших виступах сьогодні Расмуссен заявляв, що НАТО натомість збирається допомогти Україні реформувати оборонний сектор і розбудувати міцну сучасну армію.

Військові структури Північноатлантичного союзу – переважно політичні й командно-штабні. Єдиний військовий підрозділ, що перебуває в підпорядкуванні безпосередньо НАТО, – ескадрилья літаків-розвідників. Усі військові сили належать країнам-членам, які відряджають частину їх в оперативне підпорядкування командно-штабним структурам НАТО залежно від потреби. Власних «збройних сил» і озброєнь союз НАТО не має.

На саміті, на якому наслідки становища в Україні після воєнного вторгнення Росії є одним із головних питань, перебуває і президент України Петро Порошенко, який, зокрема, провів низку багатосторонніх і двосторонніх зустрічей із чільниками країн-членів НАТО.

XS
SM
MD
LG