Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: якщо Росія продовжить втручання в Україні, потрібні нові санкції


(архівне фото)
(архівне фото)

Міжнародна спільнота має запровадити проти Росії нові, суворіші санкції, якщо вона продовжуватиме своє втручання в Україні, заявив сьогодні генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

Як сказав він, виступаючи на саміті НАТО у Великій Британії після зустрічі з президентом України Петром Порошенком, попередні заяви Росії з приводу припинення вогню на Сході України використовувалися тільки як «димова завіса для продовження дестабілізації в Україні».

Порошенко, зі свого боку, заявив, що Росія «грубо підриває» стабільність України.

У НАТО оголосили про створення чотирьох трастових фондів на загальну суму у 15 мільйонів євро на допомогу Україні в захисті від вторгнення.

За словами Расмуссена, ці кошти підуть на допомогу Києву в тиловому забезпеченні, кіберзахисті, реабілітації поранених бійців, а також у галузі командних структур, контролю і зв’язку.

НАТО також надаватиме Україні консультації щодо здійснення оборонних реформ, але летальних озброєнь не надасть, сказав він.

Крім того, за його словами, окремі країни-члени пообіцяли надати Україні додаткові кошти на двосторонніх засадах.

Сьогодні в місті Ньюпорті у Вельсі у Великій Британії почався саміт НАТО, на якому наслідки становища в Україні після воєнного вторгнення Росії є одним із головних питань. Петро Порошенко, зокрема, провів там низку багатосторонніх і двосторонніх зустрічей із чільниками країн-членів НАТО.

Очікується, що завтра на саміті ухвалять іще низку рішень на підтримку України.

XS
SM
MD
LG