Доступність посилання

ТОП новини

Путін грає подвійну гру, обравши часткову інтервенцію – Фукуяма


Френсіс Фукуяма в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що Путін грає подвійну гру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Френсіс Фукуяма в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що Путін грає подвійну гру

НАТО має перестати бути демократичним клубом і знову стати справжнім військовим об’єднанням. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив американський філософ та політичний економіст Френсіс Фукуяма. На його думку, президент Росії Володимир Путін, обравши часткову інтервенцію в Україні, грає подвійну гру. Відтак, переконаний Френсіс Фукуяма, наразі Захід має направити Україні серйозне військове обладнання.

– Чи не мав би Захід зробити ґрунтовніші кроки після російсько-грузинської війни у 2008 році? Чи могла б Європа, як мінімум, стати менш вразливою від російських важелів впливу?

– З точки зору глобального ринку газу, то було вже багато зроблено. США стали головним видобувачем природного газу, але ми не маємо розвинутого ринку скрапленого газу, для того, щоб знизити вразливість Західної Європи від можливого припинення постачання російського газу. Думаю, що це те, що можна було б почати робити раніше. Впевнений, що все те, що зараз відбувається в Україні, викликає більшу зацікавленість робити це, і більший інтерес інвесторів до цієї галузі.

Необхідна річ – це повернення НАТО до того справжнього військового об’єднання

Думаю, що ще одна необхідна річ – це повернення НАТО до того справжнього військового об’єднання. Цього не було упродовж кількох десятиліть. Це був більше демократичний клуб чи організація, яка пропагувала демократію. Але, зважаючи на серйозні речі, які трапилися упродовж останнього часу, йдеться про те, як захищатися країнам від потужної агресії, нам необхідно набагато більше працювати у цьому напрямку.

– Що, на Вашу думку, може статися зараз з Україною, Росією та іншими сусідами? Чи можете Ви окреслити можливі сценарії?

Путін грає подвійну гру, обравши часткову інтервенцію. І він був дуже успішним щодо цього

– Путін грає подвійну гру, обравши часткову інтервенцію, яка не привертає аж надто сильної уваги і відторгнення західного суспільства. І він був дуже успішним щодо цього. Думаю, він не хоче програти, але ми маємо бути готовими до ситуації, коли він зможе посилити ескалацію швидше. У деякому сенсі він вже перейшов межу, коли він міг повернутися легко.

Люди думають, що проблема буде лише на сході України. Але Путін може піти набагато далі

Зараз, люди думають, що проблема буде лише на сході України, і потрібно захистити, скажімо, коридор до Криму чи ще щось. Але він (Путін – ред.) може піти набагато далі. Він зробив цю заяву (у розмові з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозою – ред.), що він здатен захопити Київ упродовж двох тижнів. Думаю, що ніхто всерйоз не сприймає такого сценарію, але, вважаю, що ми повинні думати і про це.

– Чи не думаєте Ви, що НАТО має робити більше у цьому контексті?

– Це слушний час для того, щоб вирішити, як направити Україні серйозне військове обладнання та провести навчання. Думаю, що Німеччина буде зволікати, так само, як і, на жаль, США. Але я впевнений, що час для цього настав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG