Доступність посилання

ТОП новини

Нові санкції проти Росії запровадять, але скасують, якщо діятиме припинення вогню?


Учасники саміту НАТО в Уельсі, 5 вересня 2014 року
Учасники саміту НАТО в Уельсі, 5 вересня 2014 року

Ньюпорт – Західні лідери – учасники саміту НАТО в Уельсі – з обережним оптимізмом відреагували на досягнення домовленості щодо припинення вогню на Донбасі і висловлюють обережні припущення щодо можливості скасування санкцій проти Росії, якщо мир насправді настане на українському Сході.

Західні лідери привітали підписання у Мінську протоколу про припинення вогню на Донбасі, що його досягнуто представниками України, так званих «ДНР» та «ЛНР» за посередництва ОБСЄ.

Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама заявив, що сепаратистам на Донбасі вірити на слово не можна.

«Щодо припинення вогню – ми на це сподіваємось, але спираючись на досвід, ми скептичні, що сепаратисти це насправді зроблять, а росіяни припинять порушувати суверенітет та територіальну цілісність України. Тому це має бути підтверджено», – сказав американський президент.

За його словами, західні санкції мають бути певним стимулом для того, аби Росія справді доклала максимальних зусиль і була щирою в імплементації домовленості про припинення вогню.

Санкції з боку Заходу вже негативно вплинули на російську економіку і зробили цілу країну дуже ізольованою на міжнародній арені, сказав Обама про Росію. «Шлях Росії знову приєднатися до міжнародної спільноти, яка поважає міжнародні закони, ще є», – зауважив американський лідер.

Реакція Європи

Європейські лідери, які були на саміті НАТО в Ньюпорті, також обережно реагували на угоду про припинення вогню в Донецькій та Луганській областях. Висловлюється також певна готовність – але не поспіхом! – розглянути питання про скасування чи послаблення санкцій проти Росії з боку ЄС, який перейшов до початкової фази третього рівня санкцій у липні.

Девід Камерон
Девід Камерон

«Ми маємо чітко сказати, що ті санкції, які ми узгодили минулої суботи у Брюсселі, що вони будуть втілені, що вони діятимуть. Але, звичайно, якщо припинення вогню та повноцінний мирний план будуть виконані – тоді, звичайно було б правильно поглянути і подивитися, як ці санкції потенційно можуть бути відкликані, якщо буде пройдено значну частину шляху», – сказав британський прем’єр Девід Камерон.

Німецький канцлер Анґела Меркель, яку часто звинувачують у надто близьких відносинах із Росією, також була обережною і непоспішливою у своїй реакції.

Анґела Меркель
Анґела Меркель

«Припинення вогню не є припиненням вогню тільки тому, що про це домовились. Радше, багато паралельних процесів мають відбуватися. Має бути перевірено, чи це припинення вогню реалізується, чи російські війська – якщо вони там є, – що вони виводяться. Що створені буферні зони тощо. Отже, можливо, що ці санкції справді можуть бути застосовані але з таким обмеженням, що вони можуть бути призупинені якщо цей процес і справді відбувається», – сказала глава німецького уряду.

Андерс Фог Расмуссен
Андерс Фог Расмуссен

Буквально після того, як свою заяву зробив український лідер, на підсумковій прес-конференції по завершенню саміту НАТО генсекретар Альянсу Андерс Фог Расмуссен привітав домовленість про припинення вогню в Донецькій та Луганській областях.

«Я сподіваюсь, що припинення вогню протримається. Я також маю надію, що цей крок може бути початком конструктивного політичного процесу», – сказав Расмуссен.

«Зараз важливо почати чітке втілення (угоди) з щирими намірами. Тому я підкреслив важливість справжньої імплементації», – додав генсекретар НАТО, коментуючи протокол, підписаний у Мінську.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG