Доступність посилання

ТОП новини

У Львові представляють виставку про жіночі імена у вулицях міста


На площі Ринок у Львові сьогодні представлено виставку «Жіночі імена у вулицях Львова» – 24 портрети жінок, на честь яких названі вулиці міста. Серед них Марія Заньковецька, Соломія Крушельницька, Христина Алчевська, княгиня Ольга, Леся Українка, Наталя Кобринська, Ольга Кобилянська.

В експозиції – портрети і історія життя кожної жінки, які жили у різний час, але всіх їх об’єднувала любов до України і сильний дух. Чимало з жінок, які пережили Другу Світову війну, пройшли через радянські табори, багато завершували своє земне життя у злиднях.

«Із 1198 назв вулиць Львова 34 мають жіночі імена. Це дуже показово. Ми хотіли показати українську історію з українською жінкою, показати цей пласт. Тут такі особистості, які практично не відомі навіть тим, хто живе на цих вулицях. Ми хотіли передусім зробити цю виставку для львів’ян», – каже Галина Папірник, активіст громадської організації «Жіночий вибір», інціатор експозиції.

Історія кожної жінки, представленої на виставці, особлива, а це письменниці, меценати, педагоги, різнопланові особистості. Всі ці жінки були вільні і пропагували жіночу присутність у будівництві держави.

«Ці жінки не мали страху. Тут погляд кожної жінки пронизує, стимулює до праці. В українському парламенті таких жінок немає. Кожна жінка, портрет якої є тут, мала непросту долю», – говорить Ольга Пастушенко, голова Львівського відділу «Союзу українок», організатор виставки.

Оглянути виставку можна до кінця вересня.

XS
SM
MD
LG