Доступність посилання

ТОП новини

Урегулювання на Сході: меморандумів два, а спільної позиції нема


Леонід Кучма, «прем’єр-міністр ДНР» Олександр Захарченко, представник ОБСЄ Гайді Тальявіні, Михайло Зурабов і «міністр оборони ЛНР» Ігор Плотницький після зустрічі в Мінську, 5 вересня 2014 року
Леонід Кучма, «прем’єр-міністр ДНР» Олександр Захарченко, представник ОБСЄ Гайді Тальявіні, Михайло Зурабов і «міністр оборони ЛНР» Ігор Плотницький після зустрічі в Мінську, 5 вересня 2014 року

Учасник тристоронньої контактної групи «Україна – ЄС – Росія» від російської сторони, посол Росії в Україні Михайло Зурабов заявив, що на засіданні групи в білоруському Мінську сьогодні не було досягнено спільної домовленості – сторони по-різному бачать її результати.

«Існують дві версії меморандуму – підготована українською стороною, а також «ДНР» і «ЛНР». У них багато схожих позицій, але є й суперечності. Впродовж найближчих трьох днів ми сформуємо групу на експертному рівні для приведення цих документів до загального рішення. Щойно з’явиться базовий документ, він стане основою для подальших переговорів», – сказав у Мінську Зурабов за підсумками переговорів контактної групи про врегулювання ситуації на Сході України, як наводить його слова агентство «Інтерфакс-Україна».

Учасник від української сторони, другий президент України Леонід Кучма додав, що робочу групу, яка опікуватиметься конкретною реалізацією мінських домовленостей, буде створено на понеділок, 8 вересня.

Серед проблем, конкретного розв’язання яких має домогтися робоча група, – політичний блок питань, зокрема, питання самоврядування цих регіонів і передачі їм повноважень, сказав Кучма, як цитує його агентство.

А вже завтра, в суботу, 6 вересня, до східних регіонів України мають надійти перші партії нового гуманітарного вантажу з Росії, сказав Кучма.

У свою чергу, Зурабов повідомив, що завтра Росія направить під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста перший конвой у північному напрямі; другий конвой піде залізничним транспортом, «і далі по всіх цих коридорах ми зможемо направляти гуманітарну допомогу від усіх донорів, які в цьому зацікавлені».

Кучма й Зурабов також повідомили про плани обміну заручниками. За словами Кучми, сторони вже обмінялися їхніми списками. Зурабов додав, що є понад тисячу затриманих із кожного боку.

А за режимом припинення вогню має стежити спеціальна структура, яку для цього створюють, додав Зурабов.

XS
SM
MD
LG