Доступність посилання

ТОП новини

Апетит приходить під час їжі: навіщо спецслужбам Росії естонський заручник?


Ілюстраційне фото. Президент Росії Володимир Путін у Мінську, 26 серпня 2014 року
Ілюстраційне фото. Президент Росії Володимир Путін у Мінську, 26 серпня 2014 року

«Взагалі в подібне складно повірити. Цей випадок виходить за всі можливі рамки» – так відомий естонський політик Еерік-Нійлес Кросс прокоментував викрадення росіянами співробітника естонської Поліції безпеки на території Естонії.

У Таллінні дійсно збентежені. Естонські офіційні особи намагаються переконати самих себе, що це трагічна випадковість, яка не має нічого спільного з політикою, зв’язуються з російськими колегами, розраховують на їхнє сприяння в швидке звільнення викраденого «невідомими» співробітника. Але найцікавіше – що в Росії нічого і не думають приховувати. У центрі громадських зв’язків ФСБ повідомили, що затримання естонського співробітника сталося... на території Російської Федерації – незважаючи на те, що прикордонники обох країн провели спеціальну зустріч на місці злочину. На естонської території, зрозуміло, не на російській. Але Москва вже провертала подібну авантюру з Надією Савченко – і зараз її просто повторила.

В принципі, я навіть погоджуся з тим, що в цьому викраденні може не бути політики. Керівництво Поліції безпеки повідомило, що співробітник був викрадений під час виконання завдання, пов’язаного з припиненням корупційного злочину. Оскільки і ФСБ, і МВС Росії – «дахи» для різного роду темних ділків, вони могли просто зірвати цю операцію. А могло бути все ще простіше – і якраз пов’язане з політикою безпосередньо. Оскільки президент США Барак Обама приїжджав в Таллінн, естонців вирішили провчити і нагадати, що американці далеко, а Росія в разі чого і до Таллінна дійде за пару годин.

Головне не це – а те, що проявлена Заходом обережність у вирішенні української кризи сприйнята Москвою як можливість робити в сусідніх країнах все, що завгодно. Санкцією більше, санкцією менше – яка різниця? А сусіди будуть жити в жаху і зрозуміють, що треба їздити на уклін до справжнього царя, а не розраховувати на ЄС і НАТО.

І що ще потрібно, щоб стало зрозумілим: Україною апетити Путіна не обмежуються.

Віталій Портников журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG