Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники звинувачують Росію в ескалації конфлікту на Донбасі


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вважає Росію причетною до ескалації конфлікту на Донбасі. Про це Радіо Свобода повідомила Хезер Макґілл, яка в Amnesty International відповідає за дослідження подій в Україні.

Правозахисники оприлюднили супутникові знімки, які, на думку експертів, вказують на зростання чисельності російської бронетехніки і артилерії на сході Україні.

За даними Amnesty International, супутникові знімки, повідомлення про взяття російських військових у полон на території України, свідчення очевидців пересування російських військ і військової техніки, а також перетину ними кордону України доводять те, що протистояння перетворилося на «міжнародний збройний конфлікт».

Правозахисники закликають Росію припинити «стабільний потік зброї та іншу підтримку» бойовиків, які, вважають фахівці, беруть участь у «грубих порушеннях прав людини».

Росія заперечує свою причетність до конфлікту в Україні, атакож військову підтримку сепаратистів. Водночас в офіційних документах Москва наполягає на «врахуванні законних вимог жителів південного сходу України» і називає осіб, які зі зброєю в руках протистоять українській владі, «ополченням Новоросії».

Водночас в Amnesty International вважають, що до порушення міжнародних законів ведення війни причетні і сили українського проурядового ополчення, і сепаратисти.

Посилаючись на «гідні довіри повідомлення» про викрадення і побиття з боку бійців добровольчих батальйонів, що діють поряд із регулярними українськими збройними силами, правозахисники закликають українську владу розслідувати ці твердження і притягнути до відповідальності осіб, винних у воєнних злочинах.

Група також цитує свідків, які кажуть, що проросійські сепаратисти «викрадали, катували і вбивали своїх сусідів».

Дослідниця Хезер Макґілл докладно розповіла про один із випадків порушення прав цивільних під час бойових дій.

«У мене є багато свідчень від людей, які жили на околиці Луганська, в селі під назвою Георгіївка. Вони були під вогнем протягом півтора місяця, коли відбувалася битва за аеропорт Луганська. Сепаратисти розмістили свої гармати та артилерію серед житлових будинків Георгіївки, і українці, стріляючи по сепаратистах, неминуче били і по житлових будівлях. Так були зруйновані принаймні п’ять будинків, але, ймовірно, їх набагато більше», – розповіла дослідниця.

Раніше про порушення прав людини обома сторонами протистояння заявляли інша правозихисна група – Human Rights Watch.

XS
SM
MD
LG