Доступність посилання

ТОП новини

Росія відновлює переслідування литовців, які відмовилися служити в армії CРСР – ЗМІ


Департамент державної безпеки (ДГБ) Литви рекомендує своїм громадянам, які у 1990-1991 роках пристали на заклик литовської влади і відмовилися служити в радянській армії, не їздити зараз до Росію, Білорусі та інши держав, які не є членами Євросоюзу чи НАТО. Про це повідомляють литовські ЗМІ.

Цей заклик ДГБ пов’язаний зі спробою правоохоронних органів Росії відновити кримінальне переслідування тих, хто за закликом влади Литви після 11 березня 1990 покинув радянську армію чи відмовився у ній служити.

«У нинішній міжнародної ситуації під час поїздок у згадані держави може виникнути загроза для особистої безпеки цих громадян», – цитує заяву ДГБ литовська агенція DELFI.

За даними Міністерства оборони Литви, після 11 березня 1990 від строкової служби у радянській армії відмовилися 1562 людини. З них 67 були силою доставлені у військові частини радянської армії: 21 людину у ніч на 27 березня 1990 вивезли до Магаданської області, ще 46 чоловік були вивезені в інші підрозділи радянської армії. 20 молодих людей отримали тюремні терміни, на трьох були заведені кримінальні справи, троє чоловіків загинули.

1465 людей були змушені переховуватися, змінювати місце проживання, залишити сім’ї, щоб уникнути насильницької служби та репресій з боку радянської армії чи радянських властей.

XS
SM
MD
LG