Доступність посилання

ТОП новини

Кому потрібен пам’ятник «героям комуністичного підпілля» у Павлограді?


Дніпропетровськ – У Павлограді на Дніпропетровщині виділили 200 тисяч гривень на встановлення пам’ятника «учасникам антифашистського повстання 1943 року». Монумент мають відкрити до Дня міста, який відзначають 18 вересня. Представники громадськості обурені: в непростий для країни час гроші з бюджету мають йти на зміцнення обороноздатності міста, а не на скульптури. Між тим ініціатори встановлення пам’ятника наполягають на його важливості. А влада заявляє, що знайшла рішення, прийнятне для більшості жителів Павлограда, змінивши концепцію меморіального об’єкта.

Пам’ятник учасникам лютневого повстання 1943 року проти німецької окупації у Павлограді збирались поставити ще кілька років тому. Ініціатори ідеї – місцеві організації ветеранів та «дітей війни». Розказують: на монумент навіть збирали кошти серед городян, однак їх виявилось недостатньо. Зрештою нинішнього року в бюджеті міста заклали 200 тисяч гривень на реалізацію ініціативи. Проект монумента вже готовий, виготовити й встановити його запланували до дня визволення Павлограда, 18 вересня.

«Пріоритет – не пам’ятник, а допомога бійцям»

Однак представники громадськості забили на сполох: ставити пам’ятники «комуністичним підпільникам» у час, коли в багатьох українських містах зносять пам’ятники Леніну та іншим більшовицьким лідерам, вважають, недоцільно. Громадський активіст Володимир Божко розказує: поцікавився історією антифашистського повстання в місті 1943 року і засумнівався як у його масштабах, так і у визначній ролі комуністів. Активіст переконаний: 200 тисяч гривень на «сумнівний пам’ятник» – це розкіш, коли за кілька сотень кілометрів від Павлограда тривають бої.

Наші патріоти по крихтах збирають допомогу для бійців в АТО. А ми тут 200 тисяч виділяємо на якийсь пам’ятник
Володимир Божко

«Рішення щодо цього пам’ятника було ухвалене давно, ще до нинішніх жахливих подій в Україні. Це ухвалювала міська рада, до якої у патріотів багато запитань, там майже всі голоси має Партія регіонів. Тому ця рада не має права вирішувати сьогоденні питання. Рада має змінити своє рішення і враховувати потреби сьогодення. Є пріоритети. На сьогодні це – захист Вітчизни. Наші патріоти по крихтах збирають допомогу для бійців в АТО. А ми тут 200 тисяч виділяємо на якийсь пам’ятник. Я особисто звертався до мера і казав: давайте відкладемо, коли все це скінчиться, ми поставимо один-єдиний пам’ятник – усім, хто захищав Павлоградщину й Україну. А зараз направити ці кошти в АТО, йдуть холоди», – сказав Радіо Свобода Божко.

У міській раді Павлограда такою реакцією активістів здивовані. Кажуть: днями проводили засідання «круглого» столу щодо пам’ятника і знайшли рішення, прийнятне для більшості жителів міста. Тепер концепцію монумента змінили. Він має увічнити пам’ять не лише учасників антифашистського повстання 1943-го року, а й героїв національно-визвольної боротьби початку минулого століття і маловідомого Павлоградського антибільшовицького селянського виступу 1930 року.

Начальник управління культури міськради Ірина Ломанова зауважує: це буде монумент «Пам'ять героям» – у центрі викарбують український тризуб і напис «Цінуємо життя і волю». Водночас посадовець пояснює, що гроші з бюджету, вже виділені на пам’ятник, витратити на інші справи неможливо.

Є ж закони певні, ми працюємо по закону. Ці кошти виділені депутатами, проголосовано на сесії
Ірина Ломанова

«Ми відпрацьовували з громадськістю, що ми пишемо на кожній плиті. Я особисто зачитувала. Згодні всі? Так, згодні… Центральний напис у нас буде «Цінуємо життя і волю». Визвольна боротьба почалася у нас у 17-18 століттях, це визвольна боротьба українського козацтва. Текст такий робимо і малюнок? Всі за? Всі. Далі. Наші працівники музею вичитали й додали ще 1914-1918 роки і 1930-33 роки, селянські повстання «за волю, за землю, за життя». І далі – «17 лютого 1943 року. Павлоградське збройне повстання за визволення міста від фашистських загарбників». Все узгоджено було… Ми бюджетні кошти не маємо права витрачати на інші справи. Є ж закони певні, ми працюємо по закону. Ці кошти виділені депутатами, проголосовано на сесії», – сказала посадовець.

Ідею влади змінити концепцію пам’ятника, аби задовольнти жителів міста з різними політичними поглядами, ініціатори його встановлення сприйняли без ентузіазму. Заступник голови Павлоградської міської громадської організації «Діти війни» Ніна Агафонова каже: троє учасників павлоградського підпілля часів війни, які дожили до наших днів, з нетерпінням чекали пам’ятника саме «героям Великої Вітчизняної». З тим, що пам’ятник дорогий і не на часі, жінка не згодна.

Штучно притягувати за вуха події, які не принесли Павлограду ніякої слави, не варто
Ніна Агафонова

«Штучно притягувати за вуха події, які не принесли Павлограду ніякої слави, не варто. Я категорично за те, щоб там була фраза «Велика Вітчизняна війна». В цьому відношенні я ніколи абсолютно не піду ні на які компроміси. Для кого це була «Світова війна», хай ставлять свої пам’ятники, ми їх не займаємо. Сума в 200 тисяч мене не турбує. Я навіть вважаю, що це дуже розумна сума. Зараз щось створювати таке, що коштує мільйони, не час», – зазначила в коментарі Радіо Свобода Агафонова.

Тим часом у міській раді Радіо Свобода повідомили: встановити пам’ятник, через який спалахнула суперечка, до 18 вересня, як планували, можуть не встигнути.

Раніше, на День незалежності, в Павлограді проукраїнські активісти спільно з бійцями батальйону «Айдар» знесли пам'ятник Леніну на Соборній площі. У міськраді заявили, що це рішення «активісти ухвалили самостійно», а міліція має розпочати кримінальне провадження «за фактом пошкодження комунального майна».

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG