Доступність посилання

ТОП новини

Економісти пояснили, чому дешева гривня – благо для України


©Shutterstock
©Shutterstock

Обмінний курс гривні останніми тижнями то злітав до позначки майже 15 гривень за долар, то падав до 12 з копійками. Через це деякі політики та експерти в Україні почали закликати Нацбанк відмовитися від гнучкого, і повернутися до фіксованого курсоутворення. Який для України обмінний курс є кращий журналісти «Голосу Америки» поцікавилися у експертів в США.

Юрій Городниченко досліджує у США моделі оптимальної грошової та фіскальної політики держав. Нещодавно видання Forbes назвало його найуспішнішим з молодих сучасних українських економістів.

«Історія України показує, що кожні 5-7 років у нас була криза на валютному ринку. І те, що зараз відбувається, почалося не сьогодні чи вчора, це почалося з 2010 року, коли було ясно, що гривня має подешевшати, але НБУ захищав гривню, підтримував фіксований обмінний курс і всі ці проблеми, викрадення в економіці накопичувались і накопичувались та мали вибухнути», – каже експерт Інституту Берклі Юрій Городниченко.

За словами експерта, щоб тримати курс від сповзання НБУ мусив продавати на ринку великі партії валюти, виснажуючи резерви. Фіксація курсу не вирішувала, а відкладала проблеми.

«Те, що відбувається на валютному ринку, воно би відбулося незалежно чи була би в нас революція, чи якісь протести і війна на Сході. Це би відбулося в будь-якому разі. І те, що НБУ відмовився від фіксованого обмінного курсу, це – дуже добрий крок, який треба було зробити багато років тому».

З цими висновками погоджується експерт Інституту міжнародної економіки імені Пітерсона у Вашингтоні Андерс Аслунд. За його словами, в України сьогодні немає іншого шляху, як проводити рішучі реформи в економіці, які відкладалися роками і перехід на ринковий обмінний курс – одна з них.

«Це добре, що Національний банк відпустив обмінний курс у вільне плавання. Немає ніякої потреби витрачати величезні валютні резерви на підтримання курсу. Центральний банк має втручатися у валютні котирування тільки коли відбуваються серйозні скачки, але немає сенсу іти проти вітру», – сказав Аслунд.

Аслунд називає теперішні коливання курсу явищем тимчасовим. Гривня, за його словами, стабілізується.

«Курс гривні зараза занижений. Я думаю, що він має бути близько 12 гривень за долар».

Юрій Городниченко також радить українцям не панікувати через скачки курсу:

«Зараз будуть дуже великі коливання, але вони вщухнуть рано чи пізно, можливо, за місяць, або за два, три , чотири. Я би радив людям, фірмам не дуже хвилюватися. Обмінний курс має повернутися на відмітку 11-12 гривень за долар. Це питання часу, зараз трохи панічні настрої, але з часом все це вщухне і повернеться стабільність».

На думку експерта, відпустивши у вільне плавання курс та приборкавши інфляцію, Україна закладе основу нової, стабільної економіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG