Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина готова до нових санкцій проти Росії


Наталія Писанська

Берлін Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявляє, що участь Росії в українському конфлікті є «дуже-дуже очевидною», і її дії не можна залишити без наслідків. Канцлер висловила впевненість у тому, що санкції є єдиною можливістю впливу на Росію. Водночас вона наголосила, що при їхньому запровадженні треба також чітко дати зрозуміти: як тільки ситуація нормалізується, ці заходи будуть скасовані. Інші політики, а також експерти в Німеччині переважно згодні з думкою канцлера.

Німецькі політики та експерти сходяться на думці, що механізм запровадження додаткових санкцій запущено, і тепер його вже не зупинити, хоч рішення про них ухвалили із застереженням: вони наберуть чинності через кілька днів, щоб дати змогу Москві відреагувати – в першу чергу, забезпечити припинення вогню з боку сепаратистів. Залежно від того, як розвиватимуться події, штрафні заходи застосовуватимуться, чи застосовуватимуться частково, або будуть скасовані.

Але чи готовий Володимир Путін до компромісу? Чи тимчасове перемир’я – лише чергове окозамилювання?

Цими питаннями переймаються німецькі політики та експерти.

Європі складно підтримати Україну?

Марілуїзе Бек
Марілуїзе Бек

Марілуїзе Бек, речник із питань Східної Європи партії «Зелені», застерігає щодо подальших загарбницьких планів Кремля. Вона переконана, що Росія, можливо, замахнеться на приморські регіони України, щоб мати сухопутний підхід до Криму. Тому вона не виключає її просування і з Придністров’я до Одеси.

Ми маємо справу з кримінальними елементами і бандитами. Не зрозуміло, чому Європі так складно підтримати Україну
Марілуїзе Бек

Після повідомлень щодо порушень угоди про перемир’я Бек в інтерв’ю Deutschlandradio назвала дії сепаратистів безвідповідальними. «Ми маємо справу з кримінальними елементами і бандитами, які грабують, беруть заручників і тероризують населення. Не зрозуміло, чому Європі так складно підтримати Україну», – заявила вона.

Ускладнити життя державним бонзам та олігархам

Також голова партії «Зелені» Джем Оздемір вважає: санкції проти Росії запроваджувати потрібно, оскільки це – єдина мова, яку розуміє Кремль.

Тому речник уряду Анґели Меркель Штеффен Зайберт заявив, що нині недостатньо лише припинити вогонь у східних регіонах України. У Брюсселі під час зустрічі європейських послів складений довгий список умов для розв’язання кризи. Приміром, це має бути посилення прикордонного контролю і моніторингу спостерігачів ОБСЄ, обмін полоненими і заручниками, початок політичного діалогу. Від виконання Росією цих умов залежить запровадження санкцій.

Це правильно, що Брюссель зосередився на олігархах та економічному секторі, оскільки на їхні плечі спирається Путін
Петер Ґабріель

Петер Ґабріель, голова Соціал-демократичної партії Німеччини, у зв’язку з цим наголошує: «Я вважаю, це правильно, що Брюссель зосередився на олігархах та економічному секторі, оскільки на їхні плечі спирається Володимир Путін. Саме їм ускладнити витрачання грошей та проживання у європейських столицях є дуже правильним підходом».

Точний список санкцій іще не оприлюднений, але, за попередніми повідомленнями, вони стосуватимуться енергетичного сектора і мають вразити його верхівку – «Роснєфть», «Транснєфть» – підприємства, які належать здебільшого російській державі. Також ЄС планує запровадити заборону на в’їзд іще деяким російським можновладцям і олігархам та заморозити їхні банківські рахунки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG