Доступність посилання

ТОП новини

Сусіди кажуть: «ополчення» повернеться, і тебе повісять – активіст у Лисичанську


Волонтерський пункт у Лисичанську очолив екс-директор цирку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Волонтерський пункт у Лисичанську очолив екс-директор цирку

Київ – Лисичанськ на Луганщині повертається до життя, стверджують у тутешньому штабі АТО: підприємства, дитсадки і лікарні працюють, а із 22 шкіл 1 вересня не відкрилась тільки одна – там початок навчального року перенесли. Водночас частина житлових будинків повністю зруйнована, у багатьох інших потрібно ремонтувати покрівлі і замінювати розтрощені вибухами вікна. Постраждалими і переселенцями опікуються волонтери, ті реагують по-різному.

Кілька кімнат у приміщенні пошти – тут офіс-приймальня і склад відділення волонтерського проекту «7-а лінія» у Лисичанську, під опікою якого перебувають понад півтори сотні сімей. Тут же іноді ночують волонтери.

На стінах приймальні, окрім плакатів і синьо-жовтих прапорів, прапорці з цирковим логотипом. Там раніше працював очільник ініціативи Родіон Ромашин. Він каже: цирк-шапіто виступав у різних містах, але з початком бойових дій його розграбували сепаратисти, і трупа лишилась без роботи. Сам він приїхав у Лисичанськ забрати батьків і залишився волонтером штабу АТО.

За словами активіста, зараз настрої у місті нестійкі: частина людей радіє звільненню міста, частина – чекає на повернення війська угруповання «ЛНР».

«Зранку стою, курю на вулиці, сусіди проходять: «привіт, фашисте». А я кажу, чому це я фашист? «Ти допомагаєш». Кому, людям я допомагаю, переселенцям допомагаю, у цьому є щось злочинне? «От незабаром «ополчення» повернеться – тебе на центральній площі міста і повісять», – розповідає Родіон.

Волонтерська ініціатива розрахована насамперед на вимушених переселенців, однак часто допомагає і місцевим – Лисичанськ сильно постраждав від обстрілів, а в магазинах досі не вистачає дитячих товарів, говорить Ромашин.

Разом із Родіоном у пункті допомоги працює його мама та ще один хлопець, що приїхав сюди з родиною з Первомайська.

Гуманітарну допомогу у Лисичанськ привозять з усієї України, каже волонтер проекту Тетяна Ромашина: «Полтава, Вінниця, з Харкова дівчата допомагають, з Києва. А віддаємо переселенцям. У нас – переселенці з Луганська, в основному, з Первомайська, Горлівки».

Оперативний штаб АТО: Основна проблема – скло і покрівлі

У житлових масивах ближче до центру міста помітні руйнування, частина вікон замість скла закрита поліетиленовою плівкою, у деяких висотках – діри на два поверхи.

Мешканці повністю зруйнованих будинків живуть тепер або у родичів, або в гуртожитках чи на базі лікарняного містечка, розповів Радіо Свобода уповноважений керівника оперативного штабу АТО Луганської області у місті Лисичанськ Віталій Шведов. «Основна проблема у нас – це скло і покрівлі, оскільки проблема з матеріалами, тобто гуманітарної допомоги у вигляді будматеріалів не вистачає», – каже він.

У Лисичанську є склозавод, однак ремонтувати вікна його продукцією не можуть, оскільки місто не робить централізованого замовлення, зауважує Шведов. За його словами, остання сесія міськради не відбулася, оскільки депутати не зібрали кворуму.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG