Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: підписання мінського протоколу не означає легітимізації «ДНР» і «ЛНР»


Підписання мінського протоколу не свідчить про легітимізацію угруповань «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка», які влада України визнає терористичними, заявляють в українському МЗС.

«Факт підписання цього протоколу жодним чином не є легітимізацією цих формувань», – сказав речник МЗС Євген Перебийніс.

За його словами, в тексті документа немає жодних згадок «ЛНР» і «ДНР», а сам документ ґрунтується на мирному плані президента з дотриманням принципів територіальної цілісності та суверенітету України.

Як заявив Перебийніс, наразі триває робота над розробкою «дорожньої карти», що передбачатиме конкретні кроки із виконання пунктів мінського протоколу.

Речник нагадав, що окрім режиму двостороннього припинення вогню і звільнення заручників подальші зусилля тристоронньої контактної групи будуть спрямовані на відновлення контролю над кордоном, виведення російських військ, військової техніки і бойовиків з території України, а також зняття перешкод для доступу гуманітарної допомоги у східні регіони.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про негайне припинення вогню з 18:00 за київським часом на сході України. Протокол має 12 пунктів і передбачає, зокрема, обмін військовополоненими, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг режиму припинення вогню на кордоні.

XS
SM
MD
LG