Доступність посилання

ТОП новини

Польща: з Росії надходить менше газу, ніж замовлено


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Польська нафтогазова компанія PGNiG повідомила сьогодні, що спостерігає зменшення обсягів постачання природного газу з Росії за так званим «Ямальським контрактом» порівняно з замовленими величинами.

Як заявила речниця польської компанії Дорота Ґаєвська, менше газу стало надходити на пункти з’єднання систем газогонів у Дроздовичах (Україна), Кондратках і Високому (Білорусь).

Як повідомляє компанія, ще позавчора, в понеділок, поставки газу зі сходу були скорочені приблизно на 20%, а вчора, у вівторок, – приблизно на 24% порівняно з обсягами, замовленими в російської компанії «Газпром Експорт» – експортного підрозділу російського газового монополіста «Газпром».

За повідомленням, наразі триває з’ясування причин цього скорочення поставок газу, а саме чи має воно технічний характер, чи комерційний.

При цьому в компанії запевнили, що нестачу обсягів компенсували поставками газу через інші пункти входу до польської газотранспортної системи.

Водночас у PGNiG наголосили, що поставки природного газу споживачам компанії відбуваються без перешкод, і наразі немає необхідності починати відбір газу з підземних газосховищ, які перед зимовим сезоном були заповнені повністю.

Заява Польської нафтогазової компанії була оприлюднена напередодні повідомлення з Києва про те, що Польща припинила реверсні поставки газу до України через обмеження, запроваджені російським «Газпромом». У ній нічого не сказано про таке припинення.

За словами голови компанії «Укртрансгаз», оператора газотранспортної системи України, Ігоря Прокопова, сьогодні Росія почала обмежувати поставку газу до Польщі, «щоб розірвати реверс із Польщі, який ми отримуємо». Як сказав Прокопів, о 14-й годині Польща припинила реверсні поставки газу в Україну в обсязі майже 4 мільйони кубометрів на добу.

У «Газпромі» ситуацію наразі не коментували.

Раніше російська газова компанія виступала різко проти реверсних поставок природного газу до України з країн Східної Європи і, зокрема, стверджувала, що вони незаконні.

Ці поставки є одним із кроків, які здійснює Україна для зменшення своєї газової залежності від Росії.

XS
SM
MD
LG