Доступність посилання

ТОП новини

Ярема: у висловлюваннях Добкіна не було закликів до повалення конституційного ладу


Михайло Добкін
Михайло Добкін

У висловлюваннях колишнього голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна не було закликів до повалення конституційного ладу, повідомив генеральний прокурор України Віталій Ярема.

Тому, за його словами, закриття кримінального провадження проти Добкіна, підозрюваного в сепаратизмі, є законним.

«Ми досліджували висловлювання Михайла Добкіна. Експертиза дала висновок, що в його діях немає закликів до повалення державного ладу й суверенітету. Тому ми ухвалили таке рішення згідно із чинним законодавством», – сказав Ярема.

При цьому, за його словами, відповідно до процедури було проведено лінгвістичну експертизу висловлювань Добкіна. Як заявив Ярема, Генпрокуратура розуміє суспільний резонанс цього рішення, однак діяла відповідно до законодавства.

Крім того, Ярема повідомив, що схожа експертиза проводиться і стосовно інших посадовців. «У тому числі і по міському голові Харкова (Геннадію Кернесу), і по деяких депутатах», – сказав генпрокурор, але прізвища цих людей не назвав.

Добкіна затримали у Києві 10 березня. Слідчі Генпрокуратури пред'явили йому повідомлення про підозру у вчиненні злочину за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність України).

12 березня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід Добкіну у вигляді домашнього арешту. Наступного місяця Печерський суд змінив Добкіну запобіжний захід з домашнього арешту на особисте зобов’язання.

30 серпня Генпрокуратура закрила за відсутністю складу злочину кримінальне провадження проти Добкіна.

XS
SM
MD
LG