Доступність посилання

ТОП новини

Обмін полоненими. Чи обміняють Савченко і Сенцова?


Українські активісти тримають плакат «Україні потрібна Надія»
Українські активісти тримають плакат «Україні потрібна Надія»

У штабі «міністерства оборони» так званої «ДНР» заявили журналістам, що черговий обмін полоненими, який мав відбутися 10 вересня між сепаратистами та українськими військовими, переноситься на четвер. «Сьогодні все скасовується, обмін переноситься на завтра», – повідомив представник «міноборони» угруповання «ДНР» журналістам в середу, цитує джерело агентство «Інтерфакс».

Сьогодні мав відбутися черговий обмін полоненими, цього разу у форматі «36 на 36», між збройними формуваннями угруповання «Донецької народної республіки» та українською армією. Домовленість про обмін була досягнута в рамках протоколу про припинення вогaню на сході України. Протокол був підписаний 5 вересня в Мінську за підсумками засідання тристоронньої контактної групи (Україна – Росія – ОБСЄ) з лідерами сепаратистів.

До кінця цього тижня лідери незаконних збройних формувань Донбасу обіцяють передати українським військовим 863 полонених. Самі ж представники так званих Донецької та Луганської «народних республік» чекають на звільнення 311 своїх бійців. За період перемир’я, за інформацією Генерального штабу Збройних сил України, звільнено понад 700 осіб. Це приблизно половина із загального списку утримуваних бойовиками українських військових, громадських активістів та журналістів.

Фрагмент плаката МЗС України щодо порятунку Надії Савченко
Фрагмент плаката МЗС України щодо порятунку Надії Савченко

Керівництво Служби безпеки України вважає, що в рамках розпочатого обміну Росія не видасть Києву легендарну льотчицю Надію Савченко та режисера Олега Сенцова.

Савченко – єдиний український військовослужбовець, якого Росія представляє як злочинця, хоча такою вона не є
Василь Вовк

«Савченко – це саме та «родзинка», яку має російська влада, і я можу прогнозувати, що нам так просто не вдасться забрати Надію Савченко шляхом обміну чи іншим шляхом. Савченко – єдиний український військовослужбовець, якого Росія представляє як злочинця, хоча такою вона не є. Я можу це стверджувати, оскільки досконально вивчив її справу. Подібна ситуація і з Олегом Сенцовим. Слід зазначити, що списки для обміну ми надали лідерам ДНР і ЛНР, а не російській стороні», – зазначає начальник Головного слідчого управління СБУ, заступник керівника центру з повернення заручників Василь Вовк.

Сенцов, Савченко, Микола Карпюк, всі наші громадяни. Вони є в списках громадян України, які мають бути повернені
Валентин Наливайченко

Про те, що Сенцов і Савченко є в списках для обміну полоненими в рамках мінських домовленостей, заявив у середу глава СБУ Валентин Наливайченко. «Сенцов, Савченко, Микола Карпюк, всі наші громадяни. Вони є в списках громадян України, які мають бути повернені, як ті, що були викрадені або незаконно утримувалися, або переслідувалися». Цією заявою Наливайченко спростував слова сестри Олега Сенцова Наталії Каплан, яка раніше говорила, що її брата в списках полонених для обміну немає, – сказав керівник СБУ.

Як заявляють у МЗС України, офіційний Київ наполягає на звільненні Росією всіх українських політичних в’язнів, у тому числі Надії Савченко та Олега Сенцова, в рамках нещодавніх мінських домовленостей про припинення вогню, що передбачають і обмін полоненими, і заручниками. Один із російських адвокатів Савченко Микола Полозов впевнений, що повернення його підзахисної на батьківщину – це виключно політичне питання.

Як відомо, захопленій в полон бойовиками в червні під Луганськом, а пізніше вивезеній на територію Росії, до Воронежа, бійцю добровольчого батальйону «Айдар» Надії Савченко інкримінують пособництво у вбивстві російських журналістів, хоча, як з’ясував захист, вона потрапила в полон ще до їхньої загибелі.

А українського режисера Олега Сенцова російські спецслужби заарештували в травні в Криму за сфабрикованим звинуваченням у підготовці на півострові терактів, а потім етапували до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Звільнити Олега Сенцова можна тільки шляхом досягнення політичних домовленостей, переконана його сестра Наталя Каплан.

«Я думаю, що єдиний спосіб витягнути Олега – це, коли політики домовляться на якихось дипломатичних рівнях, певних ходах, а ми тут вже юридично вирішимо питання. Розслідування ведеться, воно засекречене, природно, що нічого про це не говориться. Зараз ми чекаємо суду стосовно подовження терміну утримання під вартою», – повідомила Каплан.

Росія, яка безуспішно намагається переконати світову спільноту в тому, що вона не є стороною конфлікту на Донбасі, вже дала зрозуміти, що не визнає українських в’язнів об’єктами для розпочатого на території Донбасу обміну полоненими.

10 вересня угруповання «ДНР» повинне обмінятися черговими полоненими з українською стороною, цього разу в форматі «36 на 36». Згодом, як заявляють лідери ДНР, кількість осіб для обміну збільшуватиметься, але «не більше 70 з кожного боку в цілях безпеки».

За словами командира добровольчого батальйону «Донбас» Семена Семенченка, переговори про звільнення полонених зараз ведуться з незаконними збройними формуваннями, а також українськими військовими та волонтерами.

Зустрічаємося з людьми, які, побачивши в супротивнику людину, не розуміють, що вони роблять в Україні, це міф про непереможні російські війська
Семен Семенченко

«Ми зустрічали тих людей, які оббирають полонених, убивають, катують їх і знімають це на відео, і ми зустрічаємося з тими людьми, які, побачивши в супротивнику людину, вони, по-перше, реально не розуміють, що вони роблять в Україні, тому що образ намальованого ними фашиста або російсько-, або україномовного офіцера, який захищає свою Батьківщину, у них взагалі не корелюється, у них наступає дисонанс в голові. Багато хто навіть не знає, що перебуває на території України. Це я до того, що це міф про непереможні російські війська. Вони самі не розуміють, за що вони тут борються. Цей заклик повинні почути люди, які себе поважають, і домовитися про цивілізовані правила ведення війни. Що стосується полонених, переговори – справа делікатна. Що ми робимо? З одного боку, ведуться переговори по лінії держави, тобто ми очікуємо на виконання мінського протоколу, а з іншого – між підрозділами ведуться і переговори на рівні Дніпропетровської державної обласної адміністрації. Знаю, що в Донецьк їздила співачка Руслана. Ми склали списки, ми об’єднали зусилля родичів, ми відкрили сall-центр, щоб люди змогли дізнатися, де перебувають їхні родичі», – каже Семенченко.

«Що стосується самих полонених. Наскільки я знаю, зараз над ними не знущаються. Думаю, тому, що Росія вже не може приховувати, що вона – сторона конфлікту, і їй не потрібні звинувачення у скоєнні військових злочинів. Звільняють в першу чергу поранених, і маленькими партіями, ми відразу ж починаємо з ними працювати, ми допомагаємо їм зустрітися швидше з родичами, відправляємо додому відпочивати, чекаємо звільнення тих, які лишилися, для нас це дуже важливо», – зазначає командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко.

Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG