Доступність посилання

ТОП новини

ЄС ще не запровадив нових санкцій проти Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Представники Євросоюзу у середу не ухвалили рішення щодо імплементації нових санкцій проти Росії за її військове втручання в Україну. Наступна їхня зустріч має відбутися у четвер.

За повідомлення європейських дипломатів, тоді як Німеччина проштовхувала запровадження санкцій, кілька інших країн ЄС захотіли їх відкласти, оскільки, за їхніми словами, сторони дотримуються режиму припинення вогню на Донбасі.

«Кілька країн захотіли зачекати», – сказала майбутній верховний представник ЄС із закордонних справ, керівник МЗС Італії Федеріка Моґеріні. Вона відмовилася назвати, що це саме за країни.

Як повідомляє Reuters з посиланням на європейських дипломатів, Італія, Австрія і Фінляндія, які мають тісні зв’язки з Росією, чинять спротив запровадженню нових санкцій проти Москви.

Санкції ЄС не можуть бути запроваджені, якщо хоча б одна країна-член має заперечення.

У середу канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що виступає за введення в дію нового пакету санкцій проти Росії.

«За нинішньої ситуації, яка, без сумніву, покращилася, проте немає 100-відсоткового припинення вогню, а також, зважаючи на брак визначеності у дотриманні [угоди про перемир’я], ми підтримуємо публікацію цих санкцій», – сказала Меркель перед засіданням парламенту в Берліні.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Росія вивела 70% своїх військ території України. Але, як повідомив у середу ввечері речник антитерористичної операції Олексій Дмитрашківський, упродовж минулого дня зросла кількість обстрілів сепаратистами позицій української армії.

У понеділок Євросоюз формально схвалив санкції проти Росії, які мають бути запроваджені упродовж кількох днів, але ввів у дію. Перед цим 8 вересня ЄС відклав процедуру запровадження нових санкцій, що змусило європейських урядовців провести зустріч для обговорення нових обмежувальних заходів.

Санкції були погоджені лідерами Євросоюзу у той час, як 5 вересня в Уельсі відбувався саміт НАТО.

В ЄС заявили, що запровадження нових санкцій може бути зупинене, якщо Москва поважатиме умови припинення вогню на Донбасі та відведе свої війська з території України.

Міністерство закордонних справ Росії, своєю чергою, погрожувало «реагувати», якщо ЄС запровадить додаткові санкції проти Москви. Росія не визнає наявності своїх військ в Україні.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання з 12 пунктів, який передбачає, зокрема, негайне припинення вогню з 18:00 того дня за київським часом на сході України, обмін військовополоненими, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг режиму припинення вогню і моніторинг за становищем на українсько-російському кордоні.

XS
SM
MD
LG