Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську поранених із військового шпиталю може «виселити» російський банк?


Дніпропетровськ – Доля військового шпиталю в Дніпропетровську, де лікують сотні поранених на сході України бійців, залежить від приватного власника. Через оборудку колишнього керівництва Міністерства оборони заклад опинився в руках російського банку, кажуть у шпиталі. У будь-який момент поранених солдатів і медперсонал можуть виставити за двері. Однак у банку запевняють, що наразі не вживатимуть таких заходів. На захист шпиталю виступили громадські активісти й волонтери.

Дніпропетровський військовий шпиталь – базовий медичний заклад лікування поранених на Сході бійців. Від початку воєнних дій на Донбасі тут поставили на ноги сотні солдатів. Бували дні, коли медики шпиталю приймали одразу по кілька «бортів» з важкими пацієнтами і оперували в цілодобовому режимі.

Наразі з’ясувалось: у будь-який момент робота медичної установи може бути припинена. Земля й будівлі шпиталю вже кілька років фактично належать не міністерству оборони України, а комерційному банку, зареєстрованому в Росії.

Оборудка 7-річної давнини

2007-го року профільне міністерство уклало угоду з приватною фірмою про спорудження нового сучасного шпиталю у віддаленому районі Дніпропетровська, взамін фірма забирала собі землю й споруди чинного шпиталю практично в центрі міста, розповідає Андрій Рильський начальник військового шпиталю.

«Так званий інвестиційний проект передбачав продаж шпиталю, передачу шпиталю приватній структурі взамін на будівництво нового шпиталю й обладнання його за європейським зразком», – каже Рильський.

Ніякого нового лікувального закладу «інвестор» не збудував, натомість перепродав майно іншій приватній фірмі й заклав у банку. Тепер юристи намагаються через суди визнати оборудки зі шпиталем не дійсними й повернути заклад у державну власність. Юрист військового шпиталю Ярослав Хорунжий наразі не береться спрогнозувати результати судової тяганини.

В госпіталь приходили представники виконавчої служби, але ніяких радикальних дій не вживали
Ярослав Хорунжий

«Я не можу дати чітку коментар з приводу того, яка подальша доля буде у госпіталю. Наразі, за рішенням суду, земля належить банку. Вживати якісь кроки з цього приводу – компетенція правоохоронних органів і суду. В госпіталь приходили представники виконавчої служби, але ніяких радикальних дій не вживали», – розповів Ярослав Хорунжий.

Тим часом в ПАТ «ВТБ Банк» оприлюднили офіційну письмову заяву про те, що 2008 року власник шпиталю звернувся до фінансової установи, аби отримати кредит на реконструкцію будівлі. Як заставу було використано сам шпиталь. Проект із реконструкції будівлі не був реалізований, кредитні кошти не повернули, відтак 2010 року банк змушений був ініціювати процедури зі стягнення заставного майна. Однак зараз цей процес призупинений, заявили в банку.

«Незважаючи на наявність судового рішення, повністю підтверджує право ПАТ «ВТБ Банк» стягнути з позичальника кредитні кошти, у зв'язку з наявністю форс-мажорних обставин у вигляді бойових дій на південному сході України, з ініціативи ПАТ «ВТБ Банк» державна виконавча служба не проводить жодних дій щодо примусової реалізації заставного майна, до їхнього завершення», – йдеться в офіційній заяві.

Повернути державі без рішень судів?

На захист військового шпиталю стала громадськість Дніпропетровська. Заступник голови Громадської ради при Дніпропетровській міськраді Василь Сухов пропонує кілька шляхів вирішення проблеми.

Треба організувати збір підписів громадськості. Далі, я думаю, треба підключати кандидатів у депутати Верховної Ради. Було б їм дуже корисно зайнятись цією конкретною проблемою
Василь Сухов

«Ми чули, що прем’єр Яценюк оголосив, що Україна готує список об’єктів, до яких застосовуватимуться санкції. Санкції – тобто повернення цієї власності, будемо так говорити, без рішень судів. То вже буде або шляхом прийняття рішення Кабінету Міністрів, або закону, ухваленого Верховною Радою. Поки такого закону нема. Треба організувати збір підписів громадськості. Далі, я думаю, треба підключати кандидатів у депутати Верховної Ради. Було б їм дуже корисно зайнятись цією конкретною проблемою, а не лише обіцяти. Також треба залучити Штаб національного захисту Дніпропетровської області, щоб вони туди виставили бійців, виставили охорону по периметру, щоб ніхто сторонній не зміг проникнути. Ми розуміємо, що Росія просто так свої об’єкти не захоче здавати», – зазначив Сухов.

Тим часом волонтери, які опікуються військовим шпиталем, заявили про готовність до акцій протесту, аби відстояти заклад.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG