Доступність посилання

ТОП новини

Невідомо, де Росія може зупинитися – представник НАТО


Джеймс Апатурай
Джеймс Апатурай

Те, що чинить Росія, яка не дотримується встановлених правил і загрожує системі безпеки в Європі «фундаментально порушило довіру навіть між країнами-союзницями НАТО», заявляє спеціальний представник генерального секретаря НАТО Джеймс Апатурай.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, виступаючи сьогодні на засіданні підкомісії Європарламенту із питань оборони й безпеки, він зауважив, що «ніхто нині не впевнений у тому, що Росія врешті-решт поважатиме встановлений роками правопорядок».

«З огляду на російські закони, політику, виступи з часу приходу до влади президента Путіна вдруге, стає зрозуміло: Росія надала собі право протиставити себе, включно із застосуванням збройних сил, всюди, де є ті, хто має російські паспорти, говорить російською, або ж з огляду на примарну концепцію «історично-російських земель», – заявив представник НАТО.

Джеймс Апатурай додає, що на основі цього він не знає, де Росія може опинитися. «Можливо, на Алясці чи в багатьох наших країнах. Тож нині настали дуже часи дуже складних відносин між Заходом і Росією», – зазначає він.

Спецпредставник генерального секретаря НАТО також пояснив, що для надання додаткових гарантій країнам-союзницям альянсу, які особливо непокояться агресивною політикою Росії, у Вельсі було ухвалене рішення про встановлення на їхніх територіях інфраструктури, яка дозволить у надзвичайно короткий відрізок часу мобілізувати військові потужності НАТО для відсічі можливій атаці з боку Росії.

XS
SM
MD
LG