Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк закликає ЄС перевірити дії Росії щодо скорочення постачання газу


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк просить ЄС розпочати перевірку дій Росії щодо скорочення постачання газу до європейських країн. По це він у четвер заявив на зустрічі з президентом Естонії Тоомасом Гендріком Ільвесом, йдеться на повідомленні урядового порталу.

Яценюк вважає, що такі дії Москви є «чітким знаком ненадійності Росії як газового постачальника».

«Росія використовувала та використовує газ як один із видів зброї. Ідея російського «Газпрому» зрозуміла: зупинити реверсний потік. Вони хочуть заморозити нас узимку. Це для нас питання національної безпеки», – наголосив Яценюк.

10 вересня про зниження на чверть обсягів постачання російського газу заявили у Польщі. Після цього Польща припинила реверс газу в Україну. Росія також скоротила постачання газу до Німеччини. Про це оголосила найбільша енергетична компанія країни E.ON. Київ звинуватив Москву у намірі зірвати реверсні поставки.

Україна зазвичай отримує близько половини природного газу з Росії, але з 16 червня 2014 року «Газпром» перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

Наразі Україна розробляє реверсні маршрути постачання газу з європейських країн, щоб зменшити газову залежність від Росії.

XS
SM
MD
LG