Доступність посилання

ТОП новини

Обама: США мобілізують світ проти терористів


Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама заявив, що він готовий направити додаткові війська для боротьби з угрупованням «Ісламська держава» в Сирії та Іраку. Цю заяву американський президент зробив пізно ввечері в середу, виступаючи з телезверненням до американського народу. У ньому він виклав стратегію США щодо боротьби з радикальними ісламістами на територіях Іраку і Сирії.

За словами президента США, мета оголошеної ним стратегії полягає в повному знищенні угруповання «Ісламська держава», незалежно від того, де переховуються бойовики.

Головний принцип мого президентства: якщо ви загрожуєте Америці, ви ніде не знайдете собі прихистку

«Я хочу чітко заявити, що ми будемо переслідувати терористів, які загрожують нашій країні, де б вони не були. Це означає, що ми не будемо коливатися щодо того, чи потрібно діяти проти них в Сирії чи в Іраку. Це є головний принцип мого президентства: якщо ви загрожуєте Америці, ви ніде не знайдете собі прихистку», – заявив президент Обама, виступаючи напередодні відзначення роковин трагедії 11 вересня 2001 року, коли в результаті терористичних актів загинуло майже 3 тисячі осіб.

Президент нагадав, що відтоді, як минулого місяця він розпорядився про точкові удари з повітря по позиціях угруповання «Ісламська держава» на півночі Іраку, військово-повітряні сили США здійснили понад 150 успішних бойових рейдів. У результаті цих рейдів були знищені бойовики «Ісламської держави» і їхня зброя, а іракським урядовим військам і курдським збройним формуванням вдалося відбити в ісламістів захоплені ними раніше райони.

Відповідаючи на занепокоєння тих, хто побоюється подальших втрат серед американських військових, Обама попередив, що сухопутних військ для боротьби з «Ісламською державою» він посилати не збирається.

Антитерористична кампанія буде здійснюватися шляхом завдання ударів по бойовиках «Ісламської держави», де б вони не перебували

«Я хочу, щоб американський народ знав, що зусилля в боротьбі з «Ісламською державою» відрізнятимуться від воєн в Іраку і Афганістані. У ці зусилля не будуть залучені американські бойові загони, що воюють на землі іноземних держав. Ця антитерористична кампанія буде здійснюватися шляхом завдання ударів по бойовиках «Ісламської держави», де б вони не перебували, з використанням наших військово-повітряних сил і за підтримки наших партнерів на землі», – сказав він.

Президент Обама зазначив, що домагатися цієї мети США будуть не поодинці, адже боротьба з тероризмом – це не лише боротьба Америки. А головні зусилля щодо відновлення країни мають робити її жителі. Для успішного здійснення стратегії необхідною буде участь союзників США в Європі, країн Близького Сходу і, зрозуміло, уряду Іраку. Обама нагадав, що подібно Америка діяла і у випадку з Україною, коли США об’єднали зусилля союзників для протистояння російській агресії.

Америка згуртувала світ проти російської агресії і на підтримку права українського народу самому визначати свою долю

«Саме Америка має волю та можливість для мобілізації світу в боротьбі з терористами. Саме Америка згуртувала світ проти російської агресії і на підтримку права українського народу самому визначати свою долю», – заявив Барак Обама.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG