Доступність посилання

ТОП новини

Що зумовило перемир’я на Сході? (Огляд преси)


Тижневик «Фокус» досліджував причини перемир'я і дійшов висновку, що вони економічні. Чого хоче Україна, Росія та ЄС? Видання пропонує зосередитися і усвідомити, що ескалація конфлікту не вигідна нікому, бо вона перетворить конфлікт із локального в регіональний. Криза стане загальноєвропейською, а потім і світовою. А це, в свою чергу, спричинить стрімкий обвал цін на сировинні ресурси, в тому числі й енергетичні. Так що, хочеш не хочеш, а треба якось миритися, зазначає видання.

Україна – країна, глибоко вражена популізмом, констатує тижневик «Коментарі». І виборцям за сучасної суспільно-політичної системи нереально не потрапити в тенета політиків-спокусників. Видання визначило найпопулярніші популістські гасла, якими послуговуватимуться практично всі політичні сили. Більшість з партій, що рвуться в парламент, використовуватимуть, зокрема, тему ненависті до олігархів, стверджує тижневик. В основі олігархофобії як електоральної технології лежить природна нелюбов пересічних обивателів до багатих і успішних королів життя. Тому «жирні коти» завжди були улюбленою мішенню популістів – особливо у тих, хто перебував у цих самих котів на забезпеченні. Про інші популістські гасла, і політичні сили, які їх використовуватимуть, йдеться в матеріалі «Сім смертних гріхів українських виборів».

Історія подарувала Україні другий шанс: нині з’являється реальна можливість ротації верхівки, і нею гріх не скористатися, наголошує «Український тиждень». Однак, на думку журналістів, зараз представники старого режиму і надалі мають усі шанси впливати на хід подій. Головною перешкодою для ротації держапарату й усунення від влади одіозних представників чинного політикуму є передусім психологічні гальма в тих, хто повинен забезпечити необхідний тиск і температуру процесу. А, оскільки, закон «Про очищення влади» загрожує більшості представників панівної верстви, то він навряд чи набуде чинності в нинішній редакції і виконуватиметься в повному обсязі. Також масштабному очищенню влади можуть завадити слабкість адміністративних механізмів та нестача якісних кадрів для виконання перевірок.

Чи зможуть мирні плани Петра Порошенка і Володимира Путіна припинити війну в Україні? Над цим розмірковує тижневик «Кореспондент». Видання зазначає – те, що Москва і Київ поки не поспішають висувати взаємні претензії стосовно випадків загибелі людей і обстрілів, свідчить: для зриву перемир’я на вищому рівні поки немає політичної волі.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG