Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» натякнув Польщі, що не варто ділитися газом з Україною


Ділянка одного з газопроводів на території Польщі
Ділянка одного з газопроводів на території Польщі

Сергій Сенінський, Ярослав Шимов, Олексій Дзикавицький

Польська енергетична компанія PGNiG в останні дні заявила про різке зниження обсягів поставок російського газу. Згідно з повідомленням прес-служби компанії у четвер, 9 вересня кількість газу, поставленого російським концерном «Газпром» до Польщі, була на 24% меншою за ту, на яку був запит у той день, 10-го – на 20% меншою.

«Незначні обмеження» поставок газу до Німеччини підтвердив кореспонденту Радіо Свобода Олександру Хавроніну і представник німецького енергетичного концерну E.ON Адріан Шафранець. Не назвавши конкретних цифр, він водночас зазначив, що ці обмеження «не впливають на ситуацію, пов’язану із забезпеченням газом». Від будь-яких коментарів з приводу можливих причин зниження поставок газу Росією представник E.ON відмовився.

У Європі заговорили про те, що дещо зменшивши наповнення газопроводів, Росія почала таким чином боротьбу з реверсними (тобто пущеними у зворотному напрямку) поставками свого газу в Україну, які здійснюють кілька європейських країн – Польща, Словаччина та Угорщина. Марлен Хольцнер, представник глави європейського енергетичного відомства Гюнтера Еттінгера, повідомила у четвер, що Єврокомісія перевірить причини, через які «Газпром» знизив обсяги газу, що поставляється до Польщі. На брифінгу в Брюсселі Хольцнер не виключила, що ці причини можуть бути й суто технічними, і тоді про них не варто говорити на політичному рівні. Але якщо це не так, то, за словами Хольцнер, питання про несподівані коливаннях російських поставок буде поставлене європейськими представниками на переговорах щодо газу в Берліні, які призначені на 20 вересня. У них візьмуть участь представники Євросоюзу, Росії та України.

У тому, що відбувається, політичний мотив вважають реальним в українській компанії «Укртрансгаз». Водночас її керівник Ігор Прокопів заявив, що польська сторона пообіцяла відновити реверс протягом двох днів. На цей момент, однак, найбільшу кількість «реверсного» газу Україна отримує зі Словаччини – потужності транскордонних трубопроводів дозволяють прокачувати в українському напрямку до 10 мільярдів кубометрів газу на рік. Ще близько 4 мільярдів кубометрів Україна може отримувати з Угорщини, тоді як можливості Польщі дещо менші – не більше півтора мільярди кубометрів на рік. Київ заявляє, що покупка газу в країн ЄС коштує йому значно дешевше, ніж безпосередньо від «Газпрому».

Прем'єр-міністри Словаччини та України Роберт Фіцо і Арсеній Яценюк разом з представником Єврокомісії Клаусом-Дітером Борхардтом відкривають ділянку газопроводу на словацько-українському кордоні
Прем'єр-міністри Словаччини та України Роберт Фіцо і Арсеній Яценюк разом з представником Єврокомісії Клаусом-Дітером Борхардтом відкривають ділянку газопроводу на словацько-українському кордоні

У свою чергу, «Газпром» назвав твердження польської сторони не зовсім коректними, наголосивши, що продовжує постачати Польщі передбачені контрактом для цієї пори року обсяги газу – 23 мільйони кубометрів на день. Справа в тому, що в угодах між «Газпромом» і європейськими споживачами обумовлюються гранично допустимі обсяги поставок – як мінімальні, так і максимальні. У разі необхідності, споживачі можуть розраховувати і на більше, ніж мінімум, але це вже питання домовленості. Саме вона з Польщею цього разу і не вдалася.

У звичайних умовах додаткові заявки «Газпром», як правило, задовольняє, зазначає нафтогазовий аналітик інвестиційної компанії «Уралсиб Кепітал» у Москві Олексій Кокін. Однак контракт передбачає і перелік певних причин відмови у таких поставках. «Мабуть, «Газпром» посилається саме на одну з них, зберігаючи при цьому загальні поставки до Польщі на рівнях, не нижче мінімально обговорених», – пояснює Кокін.

Польська сторона кілька днів тому попросила «Газпром» збільшити поставки, повідомивши, що через те. що почалися похолодання, попит на газ на внутрішньому ринку Польщі зріс, – але у відповідь отримала відмову. Російський концерн мотивував її тим, що напередодні зими посилено поповнює запаси палива в російських газосховищах, і що зайвого газу для поставок до Польщі у нього просто немає. Дійсно, за представленими в середу даними Центрального диспетчерського управління ПЕК Росії, «Газпром» на 6 мільярдів кубометрів відставав від плану наповнення газосховищ перед зимовим опалювальним сезоном.

Ці запаси необхідні «Газпрому» швидше для підстраховки поставок газу взимку на внутрішній ринок, ніж на зовнішні, каже аналітик фінансової групи «БКС» Максим Шеїн: «Що стосується експортних поставок, то сама система російських газопроводів цілком здатна забезпечити навіть різке зростання попиту в Європі, якщо таке відбудеться», – зауважує Шеїн.

Урешті Польща була змушена перервати реверсні поставки до України, щоб забезпечити газом власних споживачів. Втім, представник компанії PGNiG Дорота Гаєвська наголосила, що власне для Польщі зменшення російських поставок поки проблеми не становить. Однак може становити для України. Можливо, це і було метою російської сторони, враховуючи, що і президент Володимир Путін, і глава «Газпрому» Олексій Міллер не раз критикували європейських партнерів за реверсні поставки до України – Міллер навіть назвав їх «напіваферистичними». У свою чергу, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час візиту до Словаччини 2 вересня заявив: «Газ не має етикеток. Це просто газ. Якщо ми платимо гроші, то хтось здійснює транзит і хтось купує».

Особливість нинішньої ситуації на європейському ринку газу – вкрай слабкий попит: після теплої зими запаси газу в ЄС і так зберігалися більш, ніж зазвичай, а додаткові закачування в європейські газосховища на тлі української кризи призвели до того, що ці сховища заповнені тепер ледь не повністю, відзначає керівник відділу сировинних ринків аналітичного управління німецького Commerzbank у Франкфурті Євген Вайнберг. «І якщо в такій ситуації відразу кілька країн заявляють, що отримують від «Газпрому» менше газу, ніж вони хотіли б, їм дуже непросто переконати ринки в тому, що це питання – економічне, а не політичне», – говорить він.

Польський експерт з паливних ринків Анжей Осядач вважає нинішню «газову проблему» для Польщі дещо надуманою.

– Ніяких коливань в поставках газу немає – до нас йде все більше російського газу. Наприклад, 2 вересня це було 22 мільйони кубометрів, а 9-го вже 27. Проблема в контактах між Польським нафтогазовим підприємством і «Газпромом». Справа в тому, що Польське нафтогазове підприємство різко збільшило потребу в газі і «Газпром» не може цього виконати. Питання в тому – чи узгоджено це або зроблено в односторонньому порядку, на що Польське нафтогазове підприємство, звісно, має право, але якщо так різко збільшити потребу в газі, то є ризик, що можуть бути проблеми з виконанням такого запиту. Газ у Польщі є, він нормально постачається, а ситуація описується так, ніби в країні була якась катастрофа! Проблема в контактах між сторонами контракту, вони взагалі, здається, не контактують. Коли росіянам пишуть офіційний лист, то треба зважати на те, що для офіційної відповіді потрібно буде зібрати там всі візи і печатки. А відповідь прийде через місяць, коли ситуація зовсім зміниться. У бізнесі, перш ніж організовувати прес-конференції, потрібно мати можливість подзвонити партнеру, як тільки з’являються якісь проблеми. У цьому суть – немає контактів, а в результаті мова йде мало не про загальнонаціональну кризу.

– А чи може зниження поставок бути спробою обмежити можливості реекспорту газу до України?

Рішення про припинення поставок до України – це скандал. Рішення нічим не обґрунтоване, оскільки газу в Польщі повно, резервуари заповнені під зав’язку
Анжей Осядач

– У тому й річ, що зниження немає, є збільшення, але не настільки, наскільки хотіло Польське нафтогазове підприємство. А от рішення про припинення поставок до України – це скандал. Це політичне рішення, оскільки ні один менеджер самостійно його б не ухвалив. Рішення нічим не обґрунтоване, оскільки газу в Польщі повно, резервуари заповнені під зав’язку. Для Польщі ці 4 мільйони кубометрів – це небагато, а для України – значна підтримка. І коли ми припиняємо поставки, що я засуджую, то виглядаємо як несолідний партнер. Ми ж союзник України. Допомагати так допомагати.

– Але ж у Польщі Україну підтримують на всіх рівнях – у тому числі, на офіційному.

– Так, але це в основному усна підтримка. А коли доходить до справи – не дуже це солідно. А ситуація з газом в Україні виглядає драматично. Якщо вони не зроблять необхідних запасів, то можлива серйозна криза. Звісно, можна говорити, що 4 мільйони кубометрів це мало, але щодня ці 4 мільйони віддаляли нас від кризи на внутрішньому ринку України.

– А якби російська сторона зовсім припинила поставки газу до Польщі – уявімо собі таку ситуацію, – то змогли б поляки впоратися якось з цією ситуацією, наприклад, підключивши реекспорт із Німеччини?

– У випадку масштабного конфлікту з Росією – не впораємося. Адже весь газ в нашому регіоні – російський. І якщо насправді дійде до серйозної кризи, то кожен буде тримати свій газ для власних потреб, про реекспорт важко буде говорити. В наших резервуарах, які, звичайно величезні, в разі холодної зими газу вистачить на півтора-два місяці. Так що самі не впораємося і політики повинні про це знати.

Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG