Доступність посилання

ТОП новини

Санкції ЄС не повинні бути лише палицею для биття Путіна по голові – віце-прем’єр Словаччини


Санкції «не палка, щоб нею бити Путіна по голові» – віце-прем'єр Словаччини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Санкції «не палка, щоб нею бити Путіна по голові» – віце-прем'єр Словаччини

Київ – Словаччина виконає зобов’язання, взяті на себе в рамках договору з Україною щодо реверсних постачань газу, і підтримає санкції, які Євросоюз від 12 вересня запровадив проти Росії. Хоча Братислава продовжує наполягати, що санкції не повинні бути «палицею», щоб нею «бити Путіна», – санкції мають допомогти припинити війну в Україні. Про це та інше Радіо Свобода розповів віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ Словаччини Мірослав Лайчак.

– Комусь дуже вигідно говорити, що Словаччина блокувала ухвалення санкцій проти Росії. Ні, ми відстоювали свою позицію щодо того, які цілі мають ці санкції. Адже Словаччина – сусідка України, і вся ця ситуація нас якраз і зачіпає. Існують різні розуміння того, які завдання Євросоюз поставив, впроваджуючи санкції. Для мене санкції – це не мета, а засіб, щоб досягти миру, щоб закінчити війну в Україні. А по-друге, мета введення санкцій – підтримка України, я не підтримую використання санкцій як палицю, щоб нею бити Путіна по голові, не думаючи про Україну.

Зазначу, що нинішні санкції ухвалені таким чином, щоб у разі позитивного розв’язання конфлікту на Сході України їх можна було б скасувати. Я задоволений тим, що, по-перше, ми в Євросоюзі досягли консенсусу щодо санкцій, а по-друге, що на Сході України встановився нехай хиткий, але мир.

– Як Ви прокоментуєте заяву прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо щодо того, що наміри України позбутись позаблокового статусу й отримати перспективу членства у НАТО – «це велика помилка»?

Ми не хочемо бачити питання щодо перспективи членства України у НАТО як питання внутрішньої політичної, громадської конфронтації

– Ми у Словаччині абсолютно визнаємо і підтримуємо виключне право кожної держави індивідуально і незалежно ухвалювати рішення щодо свого майбутнього, щодо своєї стратегічної орієнтації. Однак ми не хочемо бачити питання щодо перспективи членства України у НАТО як питання внутрішньої політичної, громадської конфронтації. Моя рекомендація – дебатувати щодо цього питання не з огляду на короткострокову перспективу, а з урахуванням думки усього українського народу. Якщо буде для цього правова база і підтримка народу, тоді буде інакша ситуація. Погано, якщо питання НАТО розділятиме суспільство в Україні.

Пане Лайчак, повернімось до питання реверсу газу в Україну через Словаччину. Чи зможе російський «Газпром» змусити Вашу країну відмовитись від цього і зупинити постачання газу українським споживачам?

– Я пишаюсь тим, що ми змогли допомогти Україні. Через Словаччину іде до 20 відсотків газу, який необхідний Україні – це також 40 відсотків від імпортного газу, який споживають українці. І зробили ми це без порушення нашого контракту з «Газпромом». Тож російська сторона не повинна висувати якихось претензій на наш рахунок.

Контракт на реверс – це комерційна угода. Підписаний контракт необхідно виконувати

Щоправда, на сьогодні росіяни скоротили на 15 відсотків обсягу постачання газу Словаччині. Але я не збираюсь драматизувати ситуацію, оскільки контракт на реверс – це комерційна угода. Підписаний контракт необхідно виконувати.

Пане Лайчак, країни «Вишеградської четвірки» (Польща, Словаччина, Чехія й Угорщина) створили військове з’єднання. Які функції воно виконуватиме, з огляду на кризу системи регіональної безпеки і військову агресію Росії проти України?

– По-перше, «Вишеградська четвірка» готує бойову групу, яка буде здатна проводити військово-оборонні операції з першої половини 2016 року. По-друге, група створюється у рамках проекту спільної зовнішньої оборонної політики ЄС. По-третє, група також відповідатиме завданням, які ухвалені минулого тижня на саміті НАТО – ідеться про зміцнення східного кордону альянсу.

Кілька місяців тому ми розглядали можливість підключити Україну до цього проекту. Але це жодним чином не стосувалось ситуації на Сході України – ішлося про вивчення українцями нашого досвіду для реформи безпекового сектору й армії. Але переговори з Україною на цю тему зупинено саме через події у її східних областях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG