Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ завершила розслідування справи проти «беркутівців» за масові вбивства на Майдані


Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо співробітників спецпідрозділу МВС «Беркут», підозрюваних у вбивстві 39 учасників масових акцій протесту 20 лютого 2014 року, повідомляє прес-служба відомства.

«Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо командира роти спецпризначення полку міліції особливого призначення «Беркут» при ГУМВС України в Києві та двох підлеглих йому бійців зазначеного спецпідрозділу», – йдеться в повідомленні прес-служби.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що зазначені особи разом з іншими працівниками правоохоронних органів, на виконання злочинних наказів колишніх керівників держави і правоохоронних органів, перевищуючи надані їм владу і службові повноваження, за попередньою змовою групою осіб, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, вранці 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у місті Києві вчинили умисні вбивства 39 учасників акцій протесту», – повідомили в ГПУ.

За повідомленням, зібрані докази свідчать про обґрунтованість підозри цих трьох осіб у причетності до вказаних подій.

Досудове розслідування стосовно інших співучасників, у тому числі колишніх високопосадовців органів державної влади та керівників і працівників правоохоронних органів, причетних до вбивств на Майдані, тримає, наголосили у прокуратурі.

«Цілому ряду осіб за цими фактами також винесено підозри, з оголошенням їх розшуку. Окрім цього, слідчими Генеральної прокуратури України продовжується робота над встановленням обставин вчинення вбивств інших осіб у період січня-лютого 2014 року, а також спричинення вогнепальних поранень 180 мітингувальникам, які залишились живими. У зв’язку з великим обсягом призначених у справі експертиз та необхідністю проведення цілого ряду слідчих і процесуальних дій, розслідування за цими фактами продовжується», – йдеться в повідомленні.

Генеральна прокуратура вкотре закликала громадськість надати будь-яку корисну для слідства інформацію, яка сприятиме встановленню всіх обставин розстрілу учасників акцій масових протестів і притягнення винних осіб до відповідальності. Насамперед орган досудового розслідування зацікавлений в отриманні відеозаписів цих подій та свідчень очевидців, які не допитані.

18-20 лютого 2014 року в районі вулиці Інститутської під час масових протистоянь загинули понад 100 євромайданівців. Загиблих назвали Героями Небесної Сотні.

XS
SM
MD
LG