Доступність посилання

ТОП новини

Україна зберегла торговельні преференції з ЄС і з Росією


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Україна і Росія продовжать режим преференцій у рамках зони вільної торгівлі СНД. Таке рішення було ухвалено на зустрічі єврокомісара з торгівлі Карела Де Гюхта, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва.

Сторони домовилися до кінця 2015 року відкласти тимчасове застосування частини про зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке б стосувалося обох сторін. (Політичної частини Угоду про асоціацію це рішення не стосується). Натомість ЄС вирішив продовжити термін дії односторонніх торговельних преференцій для України до кінця 2015 року.

За словами Де Гюхта, таке рішення дає «перепочинок для обговорення проблем, які можуть виникнути».

У Росії ж про досягнуті домовленості заявили одним речення. «Імплементація угоди ЄС-Україна відкладена до 31 грудня 2015 року», – йдеться у повідомленні Міністерства економічного розвитку Росії з посиланням на Улюкаєва. Про яку саме угоду чи її частину йдеться російська сторона не пояснює.

Керівник українського МЗС Павло Клімкін заявив, що ці домовленості в інтересах Києва, а Угода про асоціацію буде внесена на ратифікацію наступного тижня.

«Для мене буде честь і справді вінець років роботи представити Угоду у Раді наступного тижня. Досягнуті сьогодні домовленості в інтересах України», – написав Клімкін, який тривалий час працював над Угодою про асоціацію, на своїй сторінці у Twitter.

Раніше Москва заявляла, що у разі двостороннього запровадження угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС, європейські товари зможуть потрапляти на російський ринок і погрожувала запровадити тарифи на імпорт українських товарів.

12 вересня президент України Петро Порошенко заявив, що одночасна з ЄС ратифікація цієї угоди буде «історичним моментом», який визначатиме майбутнє його країни.

XS
SM
MD
LG