Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрили символічну Стелу люстрації


У Дніпропетровську в суботу відкрили символічну Стелу люстрації. Металевий монумент, що має уособлювати очищення української влади, з’явився на оглядовому майданчику Фестивального причалу, що на набережній Дніпра.

Скульптура висотою у 2,5 метри поєднує Державний герб України і символ Великої Французької революції – гільйотину. Встановлення ініціювали члени Люстраційного комітету Дніпропетровської області.

Як повідомила Радіо Свобода керівник комітету Таміла Ульянова, стела має стати постійним нагадуванням державним службовцям про відповідальність за свої дії перед українським народом.

«Цей знак має нагадувати чиновникам про їхню відповідальність. Ми хочемо нагадати кожному з чиновників, наших і тих, які будуть приїздити до міста, що вони мають дотримуватись своє присяги і що люстраційні процеси в Україні незворотні», – зазначила Ульянова.

«Як людина, яка потрапила у владу завдяки Майдану, завдяки людській небайдужості й бажанню змін, вітаю цю ініціативу», – зазначив на відкритті скульптури перш й заступник міського голови Дніпропетровська Вадим Шебанов.

Різні громадські організації складали свої «чорні списки» посадовців, та через відсутність законодавства процес люстрації великих масштабів не набув.​ З новою скульптурою вже наперебій фотографуються жителі міста, особливо багато серед них молоді.

Ще у квітні 2014 року на Дніпропетровщині заявили про початок масштабної люстрації правоохоронців і чиновників, що порушували закон за колишньої влади, звільнять і не допустять більше до керівних посад, обіцяли активісти. Різні громадські організації складали свої «чорні списки» посадовців, та через відсутність законодавства процес люстрації великих масштабів не набув.

XS
SM
MD
LG