Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росія не вимагала відтермінувати повноцінну зону вільної торгівлі України з ЄС


Клімкін: рішення про зону вільної торгівлі належить Україні та ЄС, а не Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Клімкін: рішення про зону вільної торгівлі належить Україні та ЄС, а не Росії

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що рішення відкласти впровадження повноцінної зони вільної торгівлі належало Україні та ЄС, а не Росії. Він додав, що українцям не варто непокоїтись через це.

«І це було наше з Європейським союзом рішення, наша ідея. І вона просто лягла в канву цих тристоронніх консультацій, які ми вели», – заявив Клімкін

За його словами, Росія рахує міфічні збитки, тож «для Росії важливо сказати, що Європейський союз її почув». Клімкін наголосив: президент Володимир Путін наполягав саме на внесенні змін до асоціації між ЄС та Україною. Натомість, державі вдалось «зберегти кожну букву в угоді».

Таким чином, підсумував Клімкін, Росія отримала діалог із ЄС на експертному рівні при тому, що усі політичні домовленості України та ЄС залишились незмінними.

«Ми повністю політично і навіть на емоційному рівні усунули аргументацію Росії щодо можливих викликів і ризиків, які може нести майбутня угода для російського ринку», – заявив Клімкін.

Це рішення, за словами Клімкіна, було непростим, адже «Європейський союз ще ніколи нікому не надав такі унікальні преференції». Клімкін вважає, що це рішення ухвалили, аби підтримати та стабілізувати українську економіку, що страждає від подій на сході держави.

У п’ятницю сторони домовилися до кінця 2015 року відкласти тимчасове застосування частини про зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке б стосувалося обох сторін. (Політичної частини Угоду про асоціацію це рішення не стосується). Натомість ЄС вирішив продовжити термін дії односторонніх торговельних преференцій для України до кінця 2015 року.

XS
SM
MD
LG