Доступність посилання

ТОП новини

Чийгоз: явка кримських татар на «вибори» у Криму була дуже низькою


Кримські татари ігнорують вибори в Сімферополі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Незважаючи на запевнення окупаційної російської влади Криму про масову участь кримських татар у місцевих «виборах» на анексованому півострові і показових шоу з учасниками голосування у кримськотатарських національних костюмах, більшість корінних жителів півострова ігнорували голосування, повідомив у неділю заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

Явка кримськотатарських виборців була дуже низькою, заявив Чийгоз, слова якого наводить сайт «Крим.Реалії».

Зокрема, коментуючи голосування в Бахчисарайському районі, він відзначив «абсолютну пасивність» кримських татар. «А в цілому по Криму ми оцінюємо близько 10–15% участі максимум», – додав він.

Кримські татари «ще не прокинулися» на вибори
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Кореспонденти «Крим.Реалії» вирушили в місця компактного проживання кримських татар для опитування про їхню участь. У сімферопольському мікрорайоні Ак-Мечеть (Заліська) більша частина опитаних голосувати не ходила.

Частина опитаних посилалася на брак часу і роботу, частина – на рішення Меджлісу про бойкот «виборів». Більшість опитаних говорила, що кримські татари вважають Крим частиною України.

Опитування кримських татар: «Крим – це Україна»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

У неділю в анексованому Криму вперше відбулися місцеві й регіональні вибори за російським законодавством.

Раніше в неділю Міністерство закордонних справ України рішуче засудило проведення цих так званих «виборів» у тимчасово окупованих Криму й Севастополі і закликало міжнародну спільноту приєднатися до цього засудження.

Київ нагадав, що «вибори», які влаштувала Росія на українській території, нелегітимні, а їхні результати з юридично-правової точки зору – недійсні і не матимуть ніяких наслідків для нинішнього статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя в рамках міжнародно визнаних кордонів України.

Усі причетні до організації та проведення «виборів» будуть нести відповідальність відповідно до чинного законодавства України, попередили в МЗС.

На початку тижня Генеральна прокуратура також виступила з попередженням, що організація проведення незаконних виборів на тимчасово окупованій території Криму є кримінальним злочином, який можна кваліфікувати за статтею про захоплення державної влади. За такі дії стаття 109 Кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років, нагадала Генпрокуратура.

Меджліс кримськотатарського народу і низка кримськотатарських організацій закликали співвітчизників до бойкоту підготовки та проведення виборів в умовах окупації. Про невизнання виборів в анексованих Криму заявили також представники українських організацій та об’єднань вимушених переселенців із Криму.

XS
SM
MD
LG