Доступність посилання

ТОП новини

Список Порошенка: нові і старі обличчя


Блок Порошенка оголосив увесь список
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Блок Порошенка оголосив увесь список

Київ – У партійному списку Порошенка – значна частина депутатів попередньої коаліції, експерти, журналісти, активісти Майдану і представники бізнесу, серед яких і ті, що співпрацювали з попередньою владою. Частина політологів вважає список Порошенка досить вдалим прообразом майбутньої коаліції, в якій, однак, немає гідної кандидатури прем’єра, яка могла би конкурувати з Арсенієм Яценюком. У самому блоці Петра Порошенка пояснюють такий підбір кандидатур потребою мінімізувати шанси регіоналів та комуністів у майбутньому парламенті.

На з’їзді блоку Петра Порошенка 14 вересня можна було побачити не лише чинних депутатів і партійців, а й політологів, відомих журналістів, громадських активістів, народжених Майданом. Всі вони в коментарі Радіо Свобода визнають, що стали кандидатами до парламенту від президентського блоку, причому – на особисте прохання Порошенка.

Журналіст-розслідувач Сергій Лещенко:

Це не моя ініціатива, нас з Мустафою Найємом запросив до партійного списку особисто Петро Порошенко
Сергій Лещенко

«Це не моя ініціатива, нас з Мустафою Найємом запросив до партійного списку особисто Петро Порошенко. Ми весь час критикували владу, і зараз є нагода спробувати самим щось зробити. Не вдасться – що ж, сподіваюся це не буде квитком в один кінець. Будучи депутатом, я й далі щось писатиму... Але чи можна це буде назвати журналістикою – я не знаю».

Мустафа Джемілєв, лідер кримськотатарського народу:

«Порошенко – толерантний політик, він має намір відстоювати інтереси кримськотатарського народу, і що важливо – має стратегію повернення окупованого Криму».

Ірина Геращенко, чинний депутат від УДАРу:

«Це було консолідоване рішення партії УДАР. І я розумію, що в цей час ми маємо об’єднуватися для реалізації мирного плану президента».

Кличко і Порошенко до останнього радилися щодо списку

Голова блоку Петра Порошенка Юрій Луценко розпочав з’їзд без самого Порошенка та без Віталія Кличка, очільника партії УДАР, яка теж приєдналася до блоку. Луценко прямо сказав, що Кличко з Порошенком радяться, уточнюючи списки кандидатів.

Луценко, озвучуючи програму про-президентського політичного блоку, зауважив, що його основні пріоритети – відновлення миру в Україні, повернення анексованих територій, євроінтеграція та економічний розвиток, який дасть змогу зокрема, реформувати й переозброїти українське військо.

Сотні людей загинули за нові цінності. Тут зібралася ділова і політична еліта країни, тож – будуймо нову республіку
Юрій Луценко

«Сотні людей загинули за нові цінності. Тут зібралася ділова і політична еліта країни, тож – будуймо нову республіку. Головне питання сьогодні: коли закінчиться війна? Але якщо ми думатимемо тільки про це, то вважайте, що Путін переміг. Ми програємо, якщо не займемося економікою. Ми – партія миру, але водночас ми маємо створити професійну армію», – сказав політик.

Луценко наголосив, що в партійній програмі є пункт про те, що має бути ухвалений закон про відкриті партійні списки на наступні вибори. І пошкодував, що такий закон не було ухвалено цього разу.

Водночас Юрій Луценко запевнив, що ані під час виборчих перегонів, а ні в майбутньому парламенті блок Петра Порошенка не йтиме на конфлікт з іншими політичними силами демократичного спрямування, а має намір об’єднувати зусилля в ім’я України. Більше того, Луценко пообіцяв, що його політична сила готова домовлятися з ними про єдиного демократичного кандидата на мажоритарних округах.

Віталій Кличко, взявши слово – розвіяв основну інтригу партійного з’їзду: він зізнався, що погодився на пропозицію глави держави і став першим номером у списку блоку Порошенка.

Увесь список кандидатів Юрій Луценко пообіцяв поставити на голосування в кінці з’їзду, після того як проголосують за всі інші питання.

В певний момент до зали засідань зайшов депутат від Батьківщини Юрій Стець і передав Луценкові папери. В кулуарах з’їзду припускають, що це була остаточна версія списків кандидатів, погоджена Петром Порошенком. Невдовзі після цього Луценко озвучив перелік кандидатів по мажоритарних округах та по загальнодержавному округу. Голова блоку Петра Порошенка запевнив, що майже 100% мажоритарників – це люди, яких пропонують місцеві осередки УДАРУ та Партії Порошенка. Серед них – майже всі керівники обласних партійних осередків, місцеві лідери Майдану, активісти й бізнесмени, які мають інтерес в тому чи іншому регіоні, зокрема – й ті, хто певний період співпрацював з попередньою владою. Зокрема, мажоритарним кандидатом у одному з вінницьких округів запропонували сина Порошенка Олексія, серед мажоритарників також прозвучали депутат Давид Жванія, колишній регіонал, а також Віктор Балога, колишній міністр МНС в уряді часів Януковича, і ще двоє членів його родини.

Перша п’ятірка партійного списку кандидатів (на одномандатний загальнодержавний округ) – Віталій Кличко, Юрій Луценко, Ольга Богомолець, Володимир Гройсман та Мустафа Джемілєв. Окрім останнього, інтереси кримськотатарського народу в парламенті в разі перемоги президентського блоку представлятиме глава Меджлісу Рефат Чубаров.

У партійному списку – чимало журналістів, окрім Сергія Лещенка та Мустафи Найєма, які заявили про свою участь у виборах напередодні. А також – співачка Оксана Білозір, поет Дмитро Павличко, та український військовий льотчик, полковник Юлій Мамчур, відомий обороною аеропорту Бельбек на початку російської окупації Криму.

У партійному списку – майже всі чинні депутати від УДАРУ та значна частина членів фракції «Батьківщини» й позафракційних. Юрій Луценко пояснив це тим, що блок Порошенка має намір сформувати сильну команду, основою якої стануть депутати, які пройшли «випробування Майданом». Але при цьому в списку є багато представників громадськості, які проявили себе під час Революції Гідності. Однак більшість з них, окрім Світлани Заліщук та відомих журналістів – опинилися у другій половині списку. Зрештою, партійний список та перелік кандидатів – мажоритарників з’їзд підтримав одноголосно.

Частина експертів та журналістів, зокрема, наближені до Народного фронту. Батьківщини та інших учасників перегонів, називають список Порошенка «розчаруванням», передовсім через те, що там багато депутатів зі стажем. Водночас Юрій Луценко та його однопартійці не приховують, що мали на меті зібрати найрейтинговіших демократичних кандидатів, щоб мінімізувати кількість регіоналів та комуністів у майбутньому парламенті.

Яценюку як прем’єру немає гідної альтернативи в жодному партійному списку
Олексій Голобуцький

Політолог Олексій Голобуцький – у соцмережах наголосив, що Україна зараз є парламентською-президентською республікою, і нинішні партійні списки основних політичних сил – «це не ті, хто швиденько проголосує за відновлення президентських повноважень, а коаліція, і зокрема, персоналії спікера та прем’єра. Список БПП (блоку Порошенка) найбільше під це заточений. Водночас, пише Голобуцький, Яценюку як прем’єру немає гідної альтернативи в жодному партійному списку».

І блок Порошенка, і Народний Фронт, який очолив Яценюк, проголошують об’єднання зусиль з іншими демократичними силами, в тому числі між собою. До останнього лідери цих двох сил не заперечували, що можуть домовитися йти єдиним списком, якщо це буде доцільно. Відтак мало в кого викликає сумніви, що новий парламент матиме проукраїнську коаліцію, а колишні регіонали та комуністи, які йдуть під знаменами кількох новостворених партій та блоків, опиняться яв меншості. У передвиборчих рейтингах блоку Петра Порошенка відводять від 11 до 20% симпатій виборців, тоді як компартія та Парті регіонів мають менше 3% кожна. Високими є шанси потрапити до парламенту у «Радикальної партії Олега Ляшка», в Народного фронту і в «Громадянської позиції». Шанс подолати 5%-й бар’єр, на думку частини соціологів, є в партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG