Доступність посилання

ТОП новини

Черкащани на 3D принтері виготовлятимуть таблички шрифтом Брайля


Черкащани на 3D принтері виготовлятимуть таблички шрифтом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

У Черкасах налагодять високотехнічне виробництво табличок зі штрифтом Брайля для незрячих

Черкаси – У Черкасах уперше в Україні таблички шрифтом Брайля виготовлятимуть на 3D принтері. Таку інновацію впроваджують місцеві активісти. Поки що у Черкасах лише в кількох закладах є спеціальні таблички для людей із вадами зору. Водночас активісти заснували перше черкаське соціальне підприємство. На 3D принтері вони на продаж вироблятимуть речі з пластику. А зароблені кошти витрачатимуть на проекти для незрячих.

35-річний Тарас Крамний не бачить від народження. Попри дві вищі освіти – історичну та юридичну, він не може влаштуватися на роботу. Більше того, чоловікові важко пересуватися містом, яке, за його словами, некомфортне для людей із вадами зору. Адже в Черкасах лише один звуковий світлофор, а в автобусах не завжди оголошують зупинки. Та й кількість табличок зі шрифтом Брайля на адміністративних будівлях можна злічити на пальцях однієї руки.

Потрібні таблички шрифтом Брайля. А ще таблички випуклим плоским шрифтом для слабкозорих людей, у ліфтах, на поверхах, на кабінетах. Поки таких немає, намагаюся ходити із супроводом
Тарас Крамний

«Звичайно, потрібні таблички шрифтом Брайля. А ще таблички випуклим плоским шрифтом для слабкозорих людей, у ліфтах, на поверхах, на кабінетах. Поки таких немає, намагаюся ходити із супроводом. Якщо вже без нього, то доводиться просити допомоги у людей. Буває таке, що на поверх піднімешся, а людей немає», – каже чоловік.

Друк табличок шрифтом Брайля на 3D принтері – новація черкащан

Вирішувати проблему людей із вадами зору взялися активісти коаліції молодіжних громадських організацій «Молода Черкащина». Завдяки перемозі їхнього проекту «Брайль Україна» у міжнародному конкурсі, який фінансує Держдепартамент США, вивіски на державних установах та організаціях у Черкасах таки продублюють шрифтом Брайля.

Для виготовлення табличок активісти придбали 3D принтер. Кажуть, що це їхня новація. Адже в світі таке виробництво доволі дороге, розповідає фахівець із 3D друку Дмитро Толоконніков.

Такі таблички роблять на спеціальних станках і це запатентована американська технологія. Таке обладнання досить дороге, щоб його використовувати. Наш варіант – більш дешева альтернатива
Дмитро Толоконніков

«Такі таблички роблять на спеціальних станках і це запатентована американська технологія. Таке обладнання досить дороге, щоб його використовувати. Наш варіант – більш дешева альтернатива. І собівартість, і затратність у рази менша», – каже він.

На 3D принтері активісти на замовлення виготовлятимуть й іншу пластикову продукцію. Саме таку ідею розробники проекту «Брайль України» заклали в основу першого у Черкасах соціального підприємства. Адже за гроші, зароблені від продажу такої продукції, вони впровадять різноманітні соціальні програми для людей із вадами зору.

В обласних та міських програмах доступність для інвалідів зводять до встановлення пандусів – експерт

Водночас у відповідних обласних та міських програмах рідко згадують про необхідність розміщувати таблички шрифтом Брайля на будівлях, говорить експерт із моніторингу Тетяна Кавальчук.

Якось так у суспільну свідомість не трансформувалася думка, що окрім пандусів ще потрібне маркування доріг, парапети, звукова озвучка, і шрифт Брайля зокрема
Тетяна Кавальчук

«Тому що наші розробники програм і виконавці насамперед вважають, що доступність – це пандуси. І якось так у суспільну свідомість не трансформувалася думка, що окрім пандусів ще потрібне маркування доріг, парапети, звукова озвучка, і шрифт Брайля зокрема», – каже вона.

За попередніми розрахунками, одна табличка шрифтом Брайля, зроблена на 3D принтері, коштуватиме від 200 до 300 гривень. Активісти сподіваються, що благодійники та бізнесмени профінансують виготовлення таких табличок для державних закладів та органів місцевого самоврядування.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG