Доступність посилання

ТОП новини

Приїзд Порошенка до США стане найважливішим візитом українського президента за час незалежності країни


Візит президента України Петра Порошенка до США може сприяти визнанню України стратегічним союзником США поза НАТО. Таке в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив політолог Олексій Гарань.

«Я думаю, що виступ президента в американському Конгресі, безумовно, сприятиме тому, що більшість американських конгресменів обох палат отримають і додаткову інформацію, і певний символічний заряд для того, щоб просувати цей акт. А якщо це буде прийнято, це буде надзвичайно важливо для української безпеки», – сказав Гарань.

Утім, крім питань військової підтримки й безпеки Порошенко, швидше за все, також спробує заохотити нових інвесторів прийти в Україну. Для цього, на думку президента Американсько-української ділової ради Морґана Вільямса, президентові треба переконати вашингтонських підприємців, що незважаючи на охоплений війною схід, решта України живе у звичному ритмі, адже саме воєнний конфлікт нині стримує міжнародних інвесторів.

«Тут є два основних типи інвесторів: ті, хто вже зараз є в Україні, і ті, хто тільки планують прийти, – сказав Вільямс. – Деякі з тих, хто є тут, втратили до 20 відсотків своїх прибутків. Вони чекають і сподіваються відновити нормальну роботу. А люди, які вкладатимуть багато грошей тут у фабрики й інші подібні речі... більшість із них зараз вичікують. Просто для того, щоб побачити, як буде розвиватися ситуація».

Голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута сказав, що конфлікт на Сході України можна було б вирішити протягом двох–трьох тижнів, якби сепаратистів позбавили підтримки ззовні. Натомість, не зважаючи на перемир’я, бойовики й далі руйнують інфраструктуру Донбасу.

«На жаль, сьогодні підприємства вирізають на металобрухт. Тепер це стало основним бізнесом керівників «ДНР». Ріжуть підприємства, які давали не лише робочі місця, а й ті, що виробляли високоінтелектуальний продукт. Ріжуть «Точмаш», дуже багато шахт, металургійних підприємств, і це жахливо», – сказав Тарута.

Окрім виступу, Петро Порошенко також має запросити велику делегацію з Конгресу приїхати на Донбас, щоб побачити все на власні очі, сказав Тарута. Після цього, за його словами, реакція американців була б абсолютно інакшою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG