Доступність посилання

ТОП новини

Росії дорого обійдеться її газовий шантаж України і ЄС – фахівці


©Shutterstock
©Shutterstock

Наталка Писанська

Берлін – Європейська комісія повідомила про відновлення поставок російського газу Європі в повних обсягах після того, як минулого тижня низка європейських країн поскаржилась на скорочення обсягів надходження російського газу. Поки ЄС обговорював та узгоджував додаткові санкції проти Росії, вона почала застосовувати новий важіль тиску – зменшення поставок газу країнам, які здійснювали реверс до України. Тож градус протистояння через конфлікт між Києвом і Москвою підвищується, не дивлячись на відновлення поставок до ЄС.

Речник єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Еттінґера Марлен Гольцнер повідомила на брифінгу в Єврокомісії у понеділок про відновлення поставок російського газу Європі у повному обсязі. За її словами, зниження обсягів поставок останніми днями, ймовірно, було спровоковане «технічними причинами».

«Поставки газу з Росії через Україну та Білорусь нормалізувалися після декількох днів дисбалансу. Я рада оголосити, що рівень поставок газу з Росії, України та Білорусі був стабільним на вихідних, так само, як і потоки в Україну з Польщі, Словаччини та Угорщини», – сказала Хольцнер.

Водночас Єврокомісія повідомила про те, що планована на 20 вересня тристороння зустріч за участю ЄС, Росії та України для вирішення «газового питання» з ініціативи російської сторони перенесена на невизначений термін – через зайнятість міністра енергетики Росії Олександра Новака.

Усупереч повідомленням про скорочення поставок газу в країни ЄС, передовсім у ті, що здійснювали його реверс в Україну, Москва звинувачувала у новому загостренні конфлікту Брюссель. Він, мовляв, підтримує агресивну політику Києва економічними санкціями проти Росії. Водночас Кремль категорично заперечував і заперечує скорочення поставок газу в Європу. Утім, спостерігачі ще задовго передбачали можливе обмеження надходження цього енергоносія в Європу.

Так і сталося: Угорщина та Словаччина впродовж останніх днів отримали його на 20-24 відсотки менше, а Польща, де тепер вже колишній прем’єр Дональд Туск був палким критиком політики Путіна щодо України, на 45 відсотків. Слідом за східноєвропейськими країнами про скорочення поставок російського газу заявили німецькі енергетичні компанії, зокрема, одна з найбільших у цій галузі – E.On. Її представник повідомив журналістам, що «Газпром» з невідомих причин поставив менше блакитного палива, ніж передбачено контрактом. І хоч російський монополіст заперечує ці факти, однак вони свідчать про протилежне.

Неприкритий шантаж

Водночас експерти знову попереджають про подальше можливе обмеження надходження обсягів газу з Росії до Західної Європи, яка досі отримувала звідти третину цього палива. Деякі з них переконані, що «Газпром» може використати свою перевагу на європейському газовому ринку як засіб тиску, намагаючись тримати країни ЄС на короткому газовому поводку.

За оцінкою експерта польського інституту енергетичних досліджень Павела Поправи, Росія зменшенням поставок газу в Польщу намагається шантажувати ЄС, який запроваджує нові санкції проти Росії через продовження її агресії в Україні.

Також експерт звернув увагу на те, що «Газпром» уперше скоротив транзит палива не лише через Україну, яку він періодично звинувачував у відборі транзитного газу, а й через Білорусь. За його словами, це поставило під загрозу не лише держави Східної Європи, які найбільше постраждали під час попередніх «газових війн» України та Росії 2006-го та 2009-го років, а й Німеччину, яка через «Ямальський газогін» щороку одержує близько 30 мільярдів кубометрів російського газу.

Експерт Німецького інституту економічних досліджень Клаудія Кемферт в інтерв’ю Радіо Свобода пояснила: «Схоже, що відновлюється український конфлікт. Про це свідчить те, що нині зачеплено такі країни, як Польща і Словаччина. Тобто країни, які зазвичай надають реверсні поставки газу в Україну. Саме ці обсяги поставок скорочуються».

Альтернативні джерела є!

Тим часом Іспанія спроможна допомогти Європі вирішити питання залежності від російського газу. За словами її міністра енергетики Хосе Мануеля Сорії, проблема з газом і криза в Україні безпосередньо впливають на ті країни, які покладаються на російський газ, але не на Іспанію. Вона не має таких проблем, бо половина газу споживачам надходить з Алжиру, а решта – скрапленого – імпортується на сім заводів із регазифікації в Іспанії – найбільших на континенті.

Сорія запропонував Європі постачати газ через територію Іспанії: висока пропускна спроможність та наявність терміналів у країні дозволяють це реалізувати. Тож ЄС, на його думку, має надіслати Росії сигнал про альтернативні джерела поставок.

Також великі надії покладаються і на так звану «сланцеву революцію» у США, адже з наступного року Америка почне газовий експорт до Європи у значних обсягах. Та й у самій Європі нині ведуться активні роботи по розвідці і розробці покладів сланцевого газу.

Водночас фахівці в галузі енергетики вважають, що подальше скорочення газового поводка завдасть великих економічних збитків самій Росії. Хоч «Газпром» і перекрив поставки цього енергоносія в Україну в червні, але вона є однією з найбільших за обсягом його споживання. Вилучення її зі списків партнерів «Газпрому» у першому кварталі призвело до зменшення прибутку російського газового монополіста на 41 відсоток. Це – гроші, які не надійдуть у бюджетний кошик Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG