Доступність посилання

ТОП новини

Путіну, щоб діяти проти України, закони не потрібні – експерт


Володимир Путін
Володимир Путін

Опоненти законів про спеціальний статус Донбасу (зокрема, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко) вважають, що ці закони не принесуть мир, а стануть плацдармом російського президента Володимира Путіна для подальшого завоювання України. Радіо Свобода звернулося за коментарем до політолога Євгена Магди – чи ці закони справді вигідні лише Росії, чи ж вони вигідні Україні?

Євген Магда
Євген Магда

– Давайте виходити на сьогоднішній момент із об’єктивних передумов. Для того, щоб Україна могла диктувати власні умови – вона повинна була перемагати. Україна на сьогоднішній момент ще не перемагає. Тому я думаю, що нам необхідно певне посилення хоча б власних позицій українських для того, щоб ми могли говорити про якісь власні умови. Тобто, так, ці закони для України не дуже приємні. І я думаю, що суспільство їх буде сприймати складно, і на сьогоднішній момент очевидно, що завдання влади – якомога більш чітко пояснити, чому ж ці закони були такими необхідними.

Що стосується Тимошенко, то вона, природньо, буде критикувати президента, тому що є «Блок Петра Порошенка» – конкуруюча політична сила

А що ж стосується позиції пані Тимошенко, то нагадаю, що в Україні йде парламентська кампанія, Юлія Тимошенко балотується до Верховної Ради як другий номер списку партії «Батьківщина» і вона, природньо, буде критикувати президента, тому що є «Блок Петра Порошенка» – конкуруюча політична сила. Щодо того, що «ці закони сприятимуть Путіну», то знаєте, навряд чи Володимиру Путіну потрібні будь-які – чи не потрібні будь-які – українські закони для того, щоб далі діяти проти України.

Але погодьтеся, що не тільки пані Тимошенко критикує ці закони. Дуже багато критики можна почути і від політологів, і в соціальних мережах. Активісти з Донбасу закликають не дати можливості «відокремлення Донбасу від Європи, від рідної країни і перетворення Донецької та Луганської областей в остаточно зросійщену сіру зону» – це цитата з Фейсбуку. Чи, на Вашу думку, закон, який ухвалювався за зачиненими дверима – без обговорення, без запитань – чи він під тиском суспільства може бути скасований чи змінений?

– Я не думаю, що він буде скасований чи змінений. Хоча той факт, що він ухвалювався в закритому режимі без обговорення, на мою думку, не прикрашає владу. І все ж таки те, що за нього проголосувало, вважайте, 60 відсотків депутатського корпусу – це достатньо показово. Просто на сьогоднішній момент значна частина українських політиків ще не готова нести відповідальність за власні рішення і дії за 40 днів до нових парламентських виборів. Багато з нині діючих законодавців будуть балотуватися до Верховної Ради восьмого скликання, тому їм не вигідно було голосувати у відкритому режимі. Відповідно, на сьогоднішній момент зрозуміло, що ухвалення цього закону – це елемент домовленостей якихось із Росією.

Закони не надто приємні, але вони на сьогоднішній момент, швидше за все, є єдино можливим варіантом

Тепер залишається чекати, наскільки в Україні будуть виконувати цей закон. Хоча, Ви знаєте, я в цьому плані скептик з тієї простої причини, що все ж таки «ДНР» і «ЛНР» – вони не зацікавлені у виконанні цих законів. Їх виконання на цих територіях – воно, знаєте, суперечить логіці самого створення цих так званих «республік». Тому що якщо будуть на їхній території проходити українські вибори до українських органів влади, то це заперечує сам факт існування «ДНР» і «ЛНР». Тому я скажу, що закони не надто приємні, не надто корисні, але вони на сьогоднішній момент, швидше за все, є єдино можливим варіантом, тобто варіант військового витискання терористів, російських військ за межі України я на сьогоднішній момент, на жаль, не можу собі уявити, бо потенціалу в української армії для цього поки що недостатньо.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG