Доступність посилання

ТОП новини

Союзники Путіна в Україні – радикали і популісти (огляд преси)


На українській політичній сцені позначилися дві течії: партія війни і партія миру, констатує газета «День». Партія миру представлена президентом, його партією та союзниками в особі УДАРу. До них примикають і ті, хто зовсім недавно відколовся від Юлії Тимошенко. Формально за мир виступають осколки Партії регіонів. Проблема в тому, що президент, його союзники й залишки регіоналів у будь-якому вигляді абсолютно по-різному розуміють не лише мир, а те, що має бути після нього. Проте з цього табору не лунають заклики зупинити здачу Донбасу й усієї країни. Партія війни, власне, теж за мир. Тільки шляхи його досягнення бачить у посиленні подальшого протистояння з Росією до повної й беззастережної перемоги. Щодо ратифікованої Угоди про асоціацію з ЄС, то «День» називає це черговою поразкою Кремля, якому тепер залишається хіба що шукати в Україні ситуативних союзників, котрі можуть скласти хоч якусь опозицію президенту. Відтак зараз у Москві шукають бодай якогось контакту з опозиціонерами. Найкраще з радикалами і популістами, адже вони багато й гарно кричать, пропонують зрозумілі багатьом прості рішення, що можуть суперечити здоровому глузду та інтересам України. Розуміючи, з якими олігархічними групами вони пов’язані, можна передбачити, що саме на них і буде зосереджена увага Москви, наголошує газета. Стаття називається – «Україна між партією війни та партією миру».

За останні місяці в Україні виросло нове покоління – людей війни. Вони звикли тримати в руках зброю і пізнали її силу. У них виникає все більше обгрунтованих претензій до українського керівництва. І якщо невдоволення владою досягне критичної позначки, збройне насильство ризикує перекинутися з Донбасу до Києва, попереджає газета «Сегодня». В історії таке траплялося не раз: в Грузії в 1992-му, в Азербайджані в 1993-му, в Росії в 1917-му. Тисячі розлючених і розчарованих чоловіків зі зброєю. Стрілянина на столичних вулицях, насильницька зміна влади, занурення країни в хаос... Як Україні уникнути подібного сценарію? Вихід один: перевести фронтову енергію в політичне русло, наголошує видання. Українці, які відчули смак пороху, повинні отримати легальне парламентське представництво і альтернативні важелі впливу. Саме цю функцію і виконують дострокові вибори-2014. Видання пише, що немає жодної гарантії, що ветерани АТО стануть кращими депутатами, ніж колишні українські політики. Але це не так і важливо. Головне, що виборчий бюлетень набагато краще автомата Калашникова.

Доцільність впровадження особливого статусу Донбасу коментують експерти газети «Україна молода». Одні вважають, що Порошенко свідомо «вбив» власний рейтинг, бо він не повинен був отак «здавати» Донбас. Інші ж переконані, що це – ціна миру, хай і недолугого, але миру, в той час як на повноцінну війну з Росією Україна просто не має ресурсів. Однак, як зазначає газета, за «особливий статус» Донбасу Петро Порошенко відповість на наступних президентських виборах. Відповість рейтингом.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG