Доступність посилання

ТОП новини

Українці збирають кошти для поранених через міні-ярмарки і благодійні аукціони


Українці збирають кошти для поранених через міні-ярмарки та благодійні аукціони
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Марина Євтушок

Київ – Небайдужі українці, аби зібрати гроші на лікування поранених у зоні АТО бійців, організовують розпродажі коштовних речей та автографів знаменитостей. Родичі декого з хворих планують організовувати міні-ярмарки, де серед лотів будуть, приміром, дитячі малюнки та вироби з бісеру.

Вишивка бісером для Тетяни Ткач – дружини пораненого бійця – зі звичайного хобі перетворилася на один із засобів заробити гроші для лікування чоловіка. На початку червня десантник 79-ї аеромобільної бригади Едуард Ткач потрапив у засідку під Красним Лиманом. Відтоді військовий госпіталь він не покидає.

Його щойно привезли з чергової операції – молодий чоловік не чує на одне вухо, розмовляє мало й дуже тихо. Історію Едуарда за нього розповідає дружина. Осколки влучили десантнику в голову, на потилиці добре видно місце, де одразу під шкірою – мозок. Кістку там видалили, замість неї треба вживити пластину з титану. Коштує така 45 тисяч євро. Ця сума не включає вартості операції та реабілітації.

«Як ввійшли осколки, вони «взбили» мозок, і щоб він став на місце, спух, потрібно більше ніж рік. Відповідно, не працювати і нічого такого не можна», – каже Тетяна Ткач. Бодай якусь частку потрібної суми вона хоче зібрати, влаштувавши в госпіталі виставку-ярмарок власних робіт та малюнків синових однокласників.

Армія має відчувати підтримку суспільства – Забужко

Волонтери, які опікуються пораненими й збирають кошти для потреб військових, бідкаються – оскільки допомогти всім вони не можуть, пожертвувані гроші йдуть на найнагальніші потреби.

«Постійно з цієї картки купують апарати зовнішньої фіксації, апарати Єлізарова, крім того, бувають випадки, коли в реанімацію терміново потрібен дорогий препарат. Наприклад, був випадок, коли знадобився «Ванкоміцин», один флакон коштує тисячу гривень, потрібно 40 флаконів, це ось терміново», – пригадує волонтер Анастасія Ткачова.

Зібрати адресну допомогу трьом пораненим бійцям, яких порадили волонтери з госпіталю, вирішили на благодійному аукціоні в Києві – у виставковому залі торгово-промислової палати з молотка підуть коштовності, меблі та навіть автограф Володимира Кличка після бою з Девідом Хеєм.

Одна із учасниць вечора – письменниця Оксана Забужко – переконана, що армія має повсякчас відчувати підтримку суспільства, має відчувати єдність. Такі заходи мають бути сьогодні частиною нашого повсякденного життя і якраз нормою життя в тилу» – резюмує вона.

За виставлені цінності організатори очікують вторгувати близько ста тисяч гривень і вже планують наступний аукціон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG