Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане Дебальцево «другим Іловайськом»?


Бійці, які зараз дислокуються в Дебальцевому, вважають, що «це може бути другий Іловайськ». За їх словами, місто майже повністю оточене силами бойовиків. Для відходу залишився лише одна траса, хоча, зазначають силовики, і нею рухатись вже не зовсім безпечно. Транспорт обстрілюють. Однак, керівництво не реагує на звернення військових і наказує залишатись на своїх позиціях.

Попри оголошене припинення вогню, що триває на Донбасі вже десять днів, військові з Дебальцевого скаржаться, що їхні блокпости не припиняють обстрілювати. Місто відрізане з трьох сторін. Для відступу залишився лише один напрямок – до Артемівська. Через атаки артилерії зростає кількість вбитих та поранених.

Зараз в місті бійці кількох батальйонів територіальної оборони, військові з 25 бригади, на блокпостах нацгвардійці. Поки що з постачанням озброєння та провізії все гаразд. Силовики облаштовують укріплення та готуються приймати бій. Водночас, місцеві мешканці продовжують залишати місто.

«Танк виїжджав, розстріляв блокпост. На один заїхав, на другий. Сьогодні та сама історія. В місто стріляють з «Градів» і пересувних мінометів. На «Газелі» міномет, відстрілявся і відійшов. Тобто, накрити його важко. За час перемир’я – один двохсотий і шість трьохсотих, вчора і сьогодні», – розповів Володимир, боєць 41 батальйону територіальної оборони

Це дійсно фактор небезпеки – Бутусов

Свого часу одним з перших про Іловайський котел заговорив журналіст Юрій Бутусов. Тоді застереження медійників та експертів не вплинули на позицію керівництва АТО. Відтак, під час виходу з міста, за інформацією генпрокурора Віталія Яреми, загинуло близько двох сотень українських силовиків.

Тепер, каже Бутусов, ситуація дещо інша, тому він не впевнений у доцільності відступу. Адже місто, по-перше, має значне стратегічне значення, а по-друге – регулярні російські війська зараз не наступають. Сутички відбуваються з групами сепаратистів. Залишити ж силовиків у Дебальцево, вважає журналіст, можна лише за умови, що шлях для можливого відступу їм прикриватимуть значні сили артилерії.

«З військової точки зору, очевидно, що цей виступ має загрозливу форму. І є питання чи є частини, які можуть забезпечувати надійність комунікацій. Наскільки мені відомо, активні бойові дії проти противника, який пробує блокувати район наразі не ведуться. І це дійсно фактор небезпеки. Бо якщо ти не атакуєш на війні противника, то противник сам буде тебе атакувати.»

Сепаратисти переміщують сили поблизу Дебальцевого – Лисенко

В той же ж час представники РНБО визнають, що бойовики не дотримуються режиму припинення вогню. Лише за останню добу вони атакували українських військових поблизу п’яти населених пунктів. Також речник відомства Андрій Лисенко повідомив, що силовики зафіксували переміщення сил сепаратистів поблизу Дебальцево. Однак, запевняє, оточення армійці не допустять.

«Ті, хто знаходиться на позиціях, вони мають можливість відходу. Цей коридор тримається під контролем українських військових, тому повторення Іловайська вже не допустять. Українські військові залишаються на своїх позиціях. Ніхто нікуди не рухається. Вони відбивають атаки і продовжують дотримуватися режиму припинення вогню».

Загалом, за час останнього припинення вогню, загинуло 16 українських військових. Ще 98 отримали поранення. Зафіксовано майже три сотні випадків порушення перемир’я з боку бойовиків.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG